Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tenk på Gaza neste gang du drikker rent vann

95 prosent av springvannet i overbefolkede Gaza er udrikkelig.

MÅ HENTE VANN:  Palestinske jenter bærer på tomme kanner, i jakt etter rent vann, i den nordlige byen Beit Lahia i Gaza. Hele 95 prosent av springvannet i Gaza kan ikke drikkes. Folk må derfor ut og hente vann. Foto: Mahmud Hams / Afp / Scanpix
MÅ HENTE VANN: Palestinske jenter bærer på tomme kanner, i jakt etter rent vann, i den nordlige byen Beit Lahia i Gaza. Hele 95 prosent av springvannet i Gaza kan ikke drikkes. Folk må derfor ut og hente vann. Foto: Mahmud Hams / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Når du åpner springen i dag, tenk på Gaza-stripa, hvor hundre tusener av barn og unge mennesker ikke vet hvilket under det er å drikke rennende vann fra vasken. Her har de voksne allerede glemt hvor lett det var, å se vannet renne og å høre lyden av rennende vann på vei inn i glasset».

Slik starter den israelske journalisten og forfatteren Amira Hass saken sin om den prekære vannmangelen i Gaza i Haaretz: Det lille og overbefolkede området som har 1,8 millioner innbyggere, og som har opplevd tre voldsomme kriger siden 2008.  

Farlig materiale I dag er rundt 95 prosent av vannet som kommer ut av springene i Gaza udrikkelig. Vannet som kommer ut er oljete og skittent. Klær som blir vasket føles stive fordi vannet er en «miks av sjøvann, kloakk og plantevernmidler», ifølge Hass.

Folk må gå ut i gatene og vente på lastebiler som kommer med renset vann. Alle har heller ikke råd til å kjøpe renset vann, som koster et sted mellom 25 til 30 israelske shekel per kubikkmeter.

Nå advarer en rekke internasjonale organisasjoner: Mye av det rensede vannet som folk kjøper kan inneholde farlig materiale, melder Hass.

 
Vil bygge sjørenseanlegg Palestinske myndigheter og donorland planlegger et stort sjørenseanlegg, men byggingen av dette utsettes fordi Israel kontrollerer grensene og er svært restriktive med hva som er lov å ta inn til Gaza.

Gaza er et av verdens aller mest befolkede områder, og blir ofte kalt verdens største utendørs fengsel siden innbyggerne verken får dra inn eller ut av det stengte området. Israel kontrollerer tre av grensene. Egypt den siste.

Hele Norges coronakart