BERØRT: Ida Alstad sendte denne tekstmeldingen til familien sin i Flatanger i Nord-Trøndelag. Foto: Dagbladet (t.v)/Ove Magne Ribsskog/Flatangernytt/NTB Scanpix (t.h)
BERØRT: Ida Alstad sendte denne tekstmeldingen til familien sin i Flatanger i Nord-Trøndelag. Foto: Dagbladet (t.v)/Ove Magne Ribsskog/Flatangernytt/NTB Scanpix (t.h)Vis mer

«Tenke på dåkker... Krysse alt æ har for at dåkkes perle av et sted blir bevart!»

Håndballstjernen Ida Alstads familie holdt på å miste alt i kjempebrannen i Nord-Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAUVSNES (Dagbladet): Håndballesset Ida Alstads familie er sterkt rammet av den voldsomme brannen som herjer i havgapet i Nord-Trøndelag. Alstads tante var nemlig blant de aller første som rykket ut da flammene begynte å ta tak ved Uran-området i Flatanger.

Hun var hjemme da hun søndag kveld, som vara i kriseledelsen, fikk et sms-varsel om at det hadde brutt ut brann.

- Jeg og mannen min reiste til Uran, sier Alstads tante, Marte Elnan (50), til Dagbladet.

- Da var det tre fra depotstyrken til brannvesenet som holdt på. De forsøkte å slå ned brannen, mannen min hjalp dem, jeg ringte hjem til barna. De måtte ikke legge seg, de måtte gjøre seg klare til å reise. Dette kunne bli alvorlig.

Fikk hilsen fra Ida Hun og mannen har tre barn - en datter på 23, yngstesønnen på 13 og en sønn på 20, som bor på hybel i Trondheim.

- Da jeg ringte barna, og de gikk ut og så, så de at himmelen var blitt rød. De tok med håndveske, penger og mobil - og fotoalbum. Spesielt for datteren min på 23 var det viktig at minnene var med, sier Elnan.

Hun satte pris på hilsenen fra håndballniesen i Danmark. I tekstmeldinga fra «Ida i Danmark» står det:

«Tenke på dåkker... Sitt å følge med, og krysse alt æ har for at dåkkes perle av et sted blir bevart! Goo klem Ida»

- Jeg fikk melding fra henne. Det var mora til Ida som reiste til gutten vår i Trondheim. Idas barndomshjem står - bortsett fra garasjen og fjøset, sier Marte Elnan.

- Det paradoksale her er at der det er naboer som har mistet alt de eier og har - så er vi glade for at vi forhåpentligvis har berget våre ting. Det er ikke bare enkelt det heller. Det er vanskelig å smile.

- Vanskelig å smile Hun fulgte med tett i mediene i dag. Men det var vanskelig å føle seg sikker på noe, med til tider svært motstridende mledinger.

RAMMET: Håndball-stjerna Ida Alstad har fått familien rammet. F.v Marte Elnan (50), Ludvik (13)
og Steinar Jacobsen. Foto: Ole Martin Dahle / Dagbladet
RAMMET: Håndball-stjerna Ida Alstad har fått familien rammet. F.v Marte Elnan (50), Ludvik (13) og Steinar Jacobsen. Foto: Ole Martin Dahle / Dagbladet Vis mer

- En gang var det 30 hus, så 70 hus, så 130 hus, så var 50 hus reddet. Det veksler mellom håp og bunnløs fortvilelse, sier Elnan tli Dagbladet.

Men familien priser seg lykkelige for det de nå har sett på bilder fra hjemstedet.

- Det ser ut nå som om huset vårt står. Vi håper bare det holder seg sånn. Til og med drivhuset mitt står, det ser i hvert fall sånn ut på bildene jeg har sett i avisa. Det er helt svart mellom husene, så det er helt utrolig, sier Elnan.

Sprang med bøttene - Jeg vet ikke hva slags forfatning huset er i - det er sikkert røykskader. Men det er nå i hvert fall der. Også håper vi at de klarer å berge det, så det også står i morgen.

- Har du opplevd brann her før?

- En sommer brant det forbi Uran, og enda et stykke lengre inn - da  kom vi ikke opp med pumpene. Vi sprang med bøttene mellom lyngen, jeg tror aldri jeg har vært så sliten. Da hadde vi klart å slukke brannen før brannvesenet kom fram.

SENDTE TEKSTMELDING: Ida Alstad sendte denne meldinga til familien. Foto: Ole Martin Dahle/Dagbladet
SENDTE TEKSTMELDING: Ida Alstad sendte denne meldinga til familien. Foto: Ole Martin Dahle/Dagbladet Vis mer