Britisk etterretning:

«Tenkelig» at viruset lakk fra Wuhan-laboratoriet

Den omstridte teorien om at coronaviruset oppsto i et laboratorium i Wuhan i Kina skyter fart igjen. Nå stempler britisk etterretning scenarioet som «tenkelig».

«BEKYMRINGSFULLT»: Den konservative britiske politikeren Tom Tugendhat sier til The Times at «stillheten fra Wuhan er bekymringsfull». Britisk etteretning mener det er «tenkelig» at coronaviruset stammer fra en lab i den kinesiske byen. Foto: AFP / NTB.
«BEKYMRINGSFULLT»: Den konservative britiske politikeren Tom Tugendhat sier til The Times at «stillheten fra Wuhan er bekymringsfull». Britisk etteretning mener det er «tenkelig» at coronaviruset stammer fra en lab i den kinesiske byen. Foto: AFP / NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Teorien om at SARS-CoV-2, viruset som forårsaker covid-19, kan ha sitt opphav fra et laboratorium i den kinesiske byen Wuhan, har fått ny luft under vingene etter at USAs president Joe Biden denne uka beordret en ny gransking.

Nå kommer også Storbritannias etterretning på banen. Representantene som The Sunday Times har snakket med, sier at vestlig etterretning – inkludert den i landet – nå har revurdert sannsynligheten for at viruset lakk fra laboratoriet Wuhan Institute of Virology, i den kinesiske storbyen.

Her jobber forskere med SARS-virus som kan overføres fra dyr til mennesker. Etterretningstjenestene vurderer nå sannsynligheten for teorien som «tenkelig», mot «lite sannsynlig» før. Flere av landets parlamentarikere krever også at det åpnes en ny internasjonal etterforskning, skriver avisa.

Teorien gjenoppstår

President Biden har beordret etterretningstjenesten til å legge fram en rapport om saken i løpet av tre måneder, og forsøke å avklare om viruset stammet fra dyr eller ble spredd etter et laboratorieuhell.

Teorien fikk for alvor nytt liv etter at Wall Street Journal siterte en amerikansk etterretningsrapport på at tre medarbeidere ved Wuhan Institute of Virology skal ha blitt innlagt på sykehus i november 2019, en måned før de første tilfellene av covid-19 ble påvist. Avisa spekulerte i om disse tre kunne ha falt syke med viruset en måned før de første rapporterte tilfellene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer