Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tenker de på seg selv eller barnet?

Statssekretær Odd Anders With (KrF) tror egoisme og nytelse kommer foran barnets beste når folk vil få barn uten å ha funnet den rette livspartneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet at stadig flere kvinner satser på barn uten at de har en partner de vil tilbringe resten av livet med.

- Ikke barnets beste

- Vi bør våge å stille spørsmål til dette - at så mange velger å leve alene. Er det en illustrasjon på at den egosentriske, uforpliktende nytelseskulturen får forkjørsrett til trengsel for verdier som fellesskap, forpliktelse, troskap og barnets beste? spør statssekretær Odd Anders With (KrF), som er statsråd Laila Dåvøys høyre hånd i Barne- og familiedepartementet.

With har selv vært med på å utarbeide regjeringens familiemelding som sier at ekteskapet er den beste samlivsformen. KrF-politikeren er bekymret over trenden, og det høye antallet samlivsbrudd.

- Det er positivt at man har fått større valgfrihet, og terskelen for å bryte et forhold ikke er for høy når det er nødvendig. Og det er bra at det ikke lenger blir sett på som en skam å være enslig mor. Men alle barn har godt av både en mor og en far, og vi må ikke bagatellisere verdien av nærkontakt mellom far og barn, sier With.

- Egoisme

- Forstår du at man velger å få barn selv om man er usikker på at mannen man har møtt er den rette?

- Ja, men jeg synes selv man bør stille seg spørsmål om man tenker mest på seg selv eller på barnet når man får barn med en mann man ikke vil fungere med. Da er det egoismen som får forkjørsrett, hvis man på forhånd velger bort partneren, sier With.

Han understreker at dette ikke trenger å være hele forklaringen, og mener at menn må ta på seg like stort ansvar som kvinner.

- Det kan være mannen som gjør at kvinnen sier stopp. Mange menn har ikke taklet likestillingen. De har ikke klart å fungere i et samliv mellom likeverdige partnere. Mannen tar med seg den gamle mannsrollen, og det kan ha ført til brudd, sier With.

I familiemeldinga er regjeringen opptatt av at ekteskap holder lenger enn samboerskap - statistisk sett.

- Og både voksne og barn har godt av forutsigbarhet. Ekteskap er det beste valget, sier With.

BEKYMRET: KrFs Odd Anders With.