- Tenker han kunne fått tale direkte til oss i retten

Utøya-overlevende Bjørn Ihler (20) ønsker mest mulig åpenhet rundt terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bjørn Ihler (20) er en av om lag 30 overlevende fra Utøya som i går deltok i fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik.

Han forteller til Dagbladet at han synes det var interessant å være til stede i retten.

- Det var det av flere grunner. Det var første gang jeg var i et rettsmøte, og jeg synes det var interessant å se det prosedyriske. Dessuten var det en god forberedelse på hvordan ting vil gå videre, sier Ihler.

Ønsker åpenhet 20-åringen, som til daglig bor og studerer i Liverpool, ønsker å følge såken så tett som mulig fram til og med rettssaken som starter 16. april 2012.

- Jeg ser på dette som første steg i veien mot den, sa Ihler til Dagbladet etter gårsdagens fengslingsmøte. 

ØNSKER ÅPENHET: Bjørn Ihler (20) overlevde Breiviks skudd på Utløya. I går så han massemorderen på nytt i rettsal 828 i Oslo Tinghus. 20-åringen forteller til Dagbladet at han håper rettssaken blir så åpen som mulig. - Jeg ønsker debatt rundt dette, og jeg ønsker å høre hans meninger, sier han.
 

Foto: Berit Roald / Scanpix
ØNSKER ÅPENHET: Bjørn Ihler (20) overlevde Breiviks skudd på Utløya. I går så han massemorderen på nytt i rettsal 828 i Oslo Tinghus. 20-åringen forteller til Dagbladet at han håper rettssaken blir så åpen som mulig. - Jeg ønsker debatt rundt dette, og jeg ønsker å høre hans meninger, sier han. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Han forteller at han ikke har noen sterke behov for å hevne seg på den terrorsiktede.

- Jeg har behov for at han fengsles i forhold til samfunnets behov for sikkerhet. Jeg håper virkelig ikke lignende ting skjer igjen, og derfor ønsker jeg meg en så åpen rettsak som mulig. Jeg ønsker debatt rundt dette, og jeg ønsker å høre hans meninger.

- Kunne få tale til oss Anders Behring Breivik spurte i går om å få tale til de fornærmede som hadde møtt opp i sal 828 i tingretten. Dommer Torkjell Nesheim svarte at det fikk han ikke lov til. Mange av de fornærmede har i ettertid sagt at de mener det var rett av dommeren å sette foten ned.
Bjørn Ihler er ikke like sikker.

- I dag ville han tale direkte til oss fornærmede, og han fikk ikke muligheten til det. Jeg tenker at han gjerne kunne fått lov til det, så jeg hadde fått sjansen til å si ham i mot i ettertid, sa Ihler til Dagbladet rett etter fengslingsmøtet.

- Redusert Han så Breivik på Utøya flere ganger. Han ble også skutt etter av massemorderen.

- Han var i en veldig annen situasjon i dag enn i de situasjonene som jeg har sett ham i tidligere, Han var veldig redusert i forhold til hvordan jeg husker ham på Utøya, sa Ihler etter fengslingsmøtet.

FULGTE SAKEN: Bjørn Ihler (foran til venstre) satt i går inne i sal 828 i Oslo tingrett og så igjen massemorderen for første gang siden 22. juli. Foto: Bjørn Langsem  / Dagbladet .
FULGTE SAKEN: Bjørn Ihler (foran til venstre) satt i går inne i sal 828 i Oslo tingrett og så igjen massemorderen for første gang siden 22. juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer
FRAKTES FRA ILA: Her blir terrorsiktede Anders Behring Breivik kjørt fra Ila fengsel til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FRAKTES FRA ILA: Her blir terrorsiktede Anders Behring Breivik kjørt fra Ila fengsel til fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer