Tenker mest på seg selv

Mens utenlandske industrieiere spytter ut milliarder av sin formue til gode formål, er norske rikinger mest opptatt av å bygge private hyttepalass og å berike seg selv. - Det er på tide at de rikeste tar samfunnsansvar på en helt annen måte enn de har gjort, mener topper innen helse og forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Gros høyre hånd Jonas Gahr Støre, universitetsrektor Kaare Norum eller Radiumhospitalets direktør Jan Vincents Johannessen er imponert over norske rikfolks giverglede eller vilje til å ta ansvar.

- Å gi er langt mer vanlig i utlandet enn her. Vi trenger ikke gå lenger enn til Sverige. Tenk om de rike hadde gitt like mye til forskning som til fotballbaner og toppidrett, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Kaare Norum, som oppgitt konstaterer:

- I Norge savner vi de store giverne vi hadde for femti til hundre år siden.

Deler formuen

I USA gir Microsoft-gründer Bill Gates over 100 milliarder kroner som skal brukes til helse i den tredje verden. Mediekongen Ted Turner har gitt åtte milliarder til FN. Og i Sverige sørger IKEA-eier Ingvar Kamprad for at Lunds tekniske høyskole får et helt nytt institutt. Prislapp: 250 millioner svenske kroner. Hennes & Mauritz-eier Stefan Persson spanderer 50 millioner for å få fram nye entreprenører i Sverige.

- Ikke overraskende

Dagbladet har foretatt en omfattende ringerunde til høyskoler, sykehus og veldedige organisasjoner. Det forsterker inntrykket av at det er sjelden de aller rikeste gir store beløp.

Det overrasker ikke direktør ved Radiumhospitalet, Jan Vincents Johannessen.

Slik gir de norske rikingene
Slik gir de norske rikingene Vis mer

- Min erfaring er at de rikeste er de gjerrigste. Det er de som ikke egentlig har råd som gir mest, framholder Johannensen.

Må tenke nytt

Gros høyre hånd - eksekutivdirektør i Verdens helseorganisasjon - Jonas Gahr Støre - mener nå det er på tide å tenke helt nytt omkring privat rikdom og bidrag til samfunnet. Rike enkeltindivider har et større ansvar enn før:

  • Vi befinner oss i en tid hvor det skjer forandringer i formuedannelse som er helt unik - historisk sett. En rekke enkeltindivider blir ekstremt rike på kort tid. Dette er mulig blant annet fordi offentlige myndigheter har deregulert økonomien.
  • Samtidig som noen mennesker blir ekstremt rike, er det en rekke utviklingsutfordringer som ikke løses av markedet. FN og andre organisasjoner har bunnskrapt kasse.
  • I stedet for å øke skattene, mener Gahr Støre at det bør stilles samfunnsforventninger om at de rikeste betaler sin del av kaka.

Anstendighet

- Dette må ikke forveksles med 1800-tallets veldedighet. Dette handler om at de som har fått denne muligheten til å høste av det globale markedet, forventes å gi noe ekstra tilbake. Det handler om anstendighet, sier Jonas Gahr Støre.

RØKKE-LØKKA: Kjell Inge Røkke finansierte ny fotballstadion i Molde.