SAKTE, MEN SIKKERT:  Her legger finansminister Siv Jensen fram Høyre/Frp-regjeringens tilleggsproposisjon. Jensen er allerede i gang med arbeidet med statsbudsjettet for 2015, og tror velgerne sakte, men sikkert vil komme tilbake til Frp når de ser resultatene av at Frp sitter i regjering. Foto: Tommy Arnesen
SAKTE, MEN SIKKERT: Her legger finansminister Siv Jensen fram Høyre/Frp-regjeringens tilleggsproposisjon. Jensen er allerede i gang med arbeidet med statsbudsjettet for 2015, og tror velgerne sakte, men sikkert vil komme tilbake til Frp når de ser resultatene av at Frp sitter i regjering. Foto: Tommy ArnesenVis mer

- Tenker på 2015-budsjettet

Siv Jensen tror mer Frp-politikk gir økt oppslutning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-leder og finansminister Siv Jensen tror velgerne vil komme når de ser resultater av Frps politikk. På Ipsos MMIs måling for november får Frp 13, 5 prosent.

- Vi leverer - Vi har gjennomgående ligget stabilt på målingene etter valget. Nå begynner vi å vise at vi leverer, eksempelvis ved at vi stopper flere bompengeprosjekter, som mange av våre velgere er opptatt av.

Vi har mange gode tiltak på vei i budsjettet: Fjernet arveavgift, skattereduksjon, samferdselssatsing. Jeg tror vi sakte, men sikkert øker oppslutningen igjen, sier Frp-lederen, og påpeker:

Kort tid - Ingen av meningsmålingene før valget fanget opp det valgresultatet vi faktisk oppnådde. Og velgerne er ikke dumme. De vet at et parti med 16,3 prosent oppslutning ikke får igjennom alt, og de vet at vi bare har sittet kort tid, sier Jensen.

Hun mener Frp allerede langt på vei har funnet fasongen i regjering.

- Vi har kommet godt i gang, men så har vi også forberedt oss godt og lenge på å bli et regjeringsparti. Med posisjon og ansvar følger andre oppgaver enn i opposisjon.

Utålmodige velgere Samtidig er det viktig å få gjennomslag fra dag til dag. Jeg er glad for at vi har utålmodige velgere. De holder meg på tærne, sier Jensen.

Dagen før hun som finansminister la fram sitt første budsjett, sa Jensen i et intervju med Dagbladet at det hadde blitt noen netter der hun lå og grublet over det store ansvaret.

- Storkoser meg Nå sier hun: - Jeg sover i utgangspunktet godt om natta, men det ble litt lite søvn rett og slett fordi vi måtte få budsjettet i havn. Og som finansminister har jeg fortsatt mange lange dager. Men jeg storkoser meg i denne jobben. Det å ha et stort ansvarsområde, og ha en hånd på rattet - det trives jeg med, sier Jensen.

Men tross i at tilleggsproposisjonen til 2014-budsjettet fortsatt er til behandling i finanskomiteen på Stortinget, tenker finansministeren allerede på revidert budsjett til våren — og enda lenger:

- Jeg tenker mitt om budsjettet for 2015, men jeg har ikke tenkt til å lekke noe fra det nå.

Som forventet Valgforsker og NTNU-professor Toril Aalberg sier det har vært forventet at Frp kom til å oppleve den største slitasjen av regjeringspartiene.

- Det handler om at Frp, som et tidligere «evig» opposisjonsparti, har hatt de mest omfattende løftene til velgerne. Eksempelvis var det nok forventninger til ganske omfattende riving av bompengeringer, og det kan bidra til slitasje.

Sånn sett kan man være overrasket over at nedgangen til Frp ikke har vært større. Jeg tror for det første at det dreier seg om at partiet har vært flinke til å legge lokk på eventuell intern misnøye om at man ikke har kommet langt nok når det gjelder løftene.

Det andre er at velgerne skjønner at det tar mer enn én måned i regjeringskontorene før man får endret så mye, sier Aalberg.

God jobb Hun mener partileder Siv Jensen har gjort en god jobb med å forberede partiet på hva som ventet, og at Frp's velgere har modnet sammen med partiet.

- Det handler om kommunikasjonen utad, som partiet har strevet hardt med. Siv Jensen startet allerede valgnatta med å dempe forventningene til hva Frp kunne få til i regjering, påpeker Aalborg.

Mindretallsregjering - Jeg håper det handler om at vi leverer i regjering, sier Frp-lederen, og fortsetter:
- Vi har vært tydelige hele veien på at når vi sitter i en mindretallsregjering, blir det ikke ren Frp-politikk. Vi styrer etter en fremforhandlet regjeringsplattform, der Frp har fått mye gjennomslag.

Men vi må også forhandle i Stortinget. Det tror jeg velgerne har forståelse for. Jeg tror de ser at det går i riktig retning, sier hun.