- Tenker på at han kunne ha gått av med pensjon

Politidirektør Killengreen på vei til Mo i Rana for å bistå etter drapet på politioverbetjent Olav Kildal (58).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I 05.45-tida i morges stormet bevæpnet politi huset i Mo i Rana der politimannen Olav Kildal (58) ble knivdrept i går kveld, og pågrep den 62 år gamle gjerningsmannen.

Han hadde oppholdt seg i huset gjennom hele natta og ble værende til tross for at flere tåregassgranater ble skutt inn gjennom vinduet hans. Pågripelsen skjedde rundt 12 timer etter at dramaet startet.

- SkremmendeNabo-politidistriktet Salten starter sammen med Kripos i dag etterforskningen av drapet på Kildal. Samtidig måtte de samme lederne i politinorge som tok hånd om bildrapet på en kollega i Arendal i mars, igjen håndtere stor sorg i etaten.

- Dette er skremmende. Det å være politimann- eller kvinne er en jobb som kan føre til store belastninger, men det er veldig sjelden politifolk blir utsatt for skader, og i hvert fall drap, sier politidirektør Ingelin Killengren til Dagbladet på Gardermoen.

Hun legger ikke skjul på at det er svært tøft å takle to politidrap med bare halvannen måneds mellomrom.

Politidirektøren er i formiddag på vei til Mo i Rana sammen med blant andre assisterende politidirektør Vidar Refvik og Arne Johannessen, leder for Politiets fellesforbund, for å bistå Helgeland-politiet etter tragedien.

POLITISORG IGJEN: Dagbladet traff politidirektør Ingelin Killengreen på Gardermoen i morges. Hun må håndtere det andre politidrapet på halvannen måned. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD
POLITISORG IGJEN: Dagbladet traff politidirektør Ingelin Killengreen på Gardermoen i morges. Hun må håndtere det andre politidrapet på halvannen måned. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD Vis mer

Ett år over pensjonsalderKillengreen kjente ikke Kildal personlig, men visste hvem han var, og peker på at den drepte politioverbetjenten var helt mot slutten av yrkesløpet - og kunne allerede ha sluttet om han ønsket det.

- Det er tragisk uansett hvem som blir drept i tjenesten, men man reflekterer jo over at dette var en person som var så engasjert at han fortsatte over pensjonsalder, sier politidirektøren, med henvisning til at pensjonsalderen i politiet er 57 år.

- Det er ekstra tragisk fordi han har jobbet et langt liv og kunne gått av med pensjon, sier også forbundsleder Arne Johannessen.

Av kolleger beskrives Kildal som en høyt respektert og verdsatt polititjenestemann. Han hadde gjort 34 års tjeneste i yrket, og hendelsen etterlater alle tilknyttet den lille politistasjonen Mo i Rana i sorg.

— Vi savner en kollega vi har mistet. Vi tenker på familien hans, og prøver å trøste hverandre, sier lokallagsleder Anita Brattaas Mikalsen i Politiets Fellesforbund i Helgeland.

Lå knivstukket halvannen timeOlav Kildal ble stukket ned med kniv da han sammen med en kvinnelig kollega skulle hente en psykiatrisk pasient som skulle innlegges på Helgelandssykehuset i Bodø.

Kildal skal ha blitt overfalt svært kort tid etter at han gikk inn i leiligheten.
Politikvinnen kom seg ut av skadd, mens Kildal ble erklært død da han ankom sykehusets akuttmottak like etter klokka 18 onsdag kveld. Det tok halvannen time før politiet kunne hente ham ut av leiligheten. Utover kvelden omringet politiet huset, hvor det er fire leiligheter.

DREPT I TJENESTEN: Politioverbetjent Olav Kildal ble 58 år gammel.
DREPT I TJENESTEN: Politioverbetjent Olav Kildal ble 58 år gammel. Vis mer

Ser på retningslinjeneOppdraget som endte med drap ble regnet som et rutineoppdrag. Helsedirektoratet har retningslinjer for når politiet skal bistå med psykiatriske pasienter, og etatene vil nå undersøke om hendelsen i Mo i Rana bør utløse endringer.

Ifølge Politiforum blir politiet i årlig bedt om å håndtere 600-700 psykiatrimeldinger.

- Det er bekymringsfullt at det skal være så mange psykiatrioppdrag for politiet. Det kan være verdt å se på. Særlig i Oslo er det veldig mange slike rutinemessige oppdrag hver dag. Risikofaktoren liggger i usikkerheten i hva som møter dem. Som regel går det veldig bra, men risikoen er jo der, sier politidirektøren til Dagbladet.

Totalt 11 norske politimenn er drept i tjeneste siden 2. verdenskrig, medregnet dødsfallet i går.

STOR AKSJON: Politifolk fra flere distrikter deltok i den langvarige aksjonen i Mo i Rana.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STOR AKSJON: Politifolk fra flere distrikter deltok i den langvarige aksjonen i Mo i Rana. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer