Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne-Elisabeth Hagen:

- Tenker på henne hver dag

500 dager etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, er savnet fremdeles stort hos hennes nærmeste. - Familien og jeg har det veldig vondt, sier ei nær venninne.

SAVNET: Fem dager etter at politiet gikk ut og fortalte offentligheten om Anne-Elisabeth Hagen, ble hun etterlyst via Interpool. I dag er det 500 dager siden hun forsvant. Foto: Politiet / NTB Scanpix
SAVNET: Fem dager etter at politiet gikk ut og fortalte offentligheten om Anne-Elisabeth Hagen, ble hun etterlyst via Interpool. I dag er det 500 dager siden hun forsvant. Foto: Politiet / NTB Scanpix Vis mer

Det sies at håpet er det siste som dør. 500 dager etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant sporløst fra sitt hjem i Lørenskog, er det fremdeles håp blant flere av hennes nærmeste venner.

Etter 12 000 timer uten svar på hva som har skjedd med Hagen, er savnet stort.

I mellomtida har alle hennes nærmeste vært i avhør hos politiet i håp om å kunne bidra med opplysninger som kan snu alt på hodet. Opplysninger som kan føre til et gjennombrudd i etterforskningen av det politiet mener er et drap forsøkt skjult som en bortføring.

- Etterforskningen har fremdeles høy prioritet i Øst politidistrikt. Det er flere etterforskningsskritt vi anser som relevante for å løse saken, og som fortsatt pågår, sier politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Lillestrøm  20190109.
Politiet etterforsker en antatt bortføring av Anne-Elisabeth Hagen. 
Foto: Privat / NTB scanpix
Lillestrøm 20190109. Politiet etterforsker en antatt bortføring av Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

En god venn av Hagen-familien beskriver det som skjedde 31. oktober i 2018 som helt meningsløst. Selv har hun kjent nå 70 år gamle Anne-Elisabeth siden ungdomstida, og har fremdeles tett kontakt med familien. Hun kan ikke forstå hvorfor nettopp hennes venninne ble valgt som mål for gjerningspersonene.

- Hun er så ydmyk, morsom og godhjertet. Og så litt sjenert, da. Som person er hun rett og slett bare helt nydelig. Vi har gjort så mye morsomt sammen. Både familien og jeg har fortsatt et håp om at hun skal komme hjem. Håpet er det siste man mister, sier kvinnen til Dagbladet.

- Helt meningsløst

Venninna ønsker ikke å stå fram med navn, men vil likevel fortelle om Anne-Elisabeth Hagens personlighet og hvor god den savnede 70-åringen var mot andre mennesker.

Selv tegner hun et bilde av ei varm og ikke minst familiekjær kvinne. Sist gang de møttes, var ei uke før Anne-Elisabeth forsvant. Da virket alt som normalt.

Tida etterpå har vært tung. Avhørene hos politiet betegner hun som en belastning, men samtidig noe som må gjøres dersom det skal være håp om en løsning.

- Lisbeth, som vi vennene kaller henne, har alltid vært så opptatt av familien. Det er de som betyr mest for henne. Hun elsker barna og barnebarna. Det som har skjedd er bare uvirkelig og fryktelig stygt. Helt meningsløst. Både familien og jeg har det veldig vondt. Jeg tenker på henne hver eneste dag, sier den nære venninna.

image: - Tenker på henne hver dag

- Bare god

Siden forsvinningen ble offentlig kjent den 9. januar i fjor, har familie og venner med ujevne mellomrom fått direkte og indirekte beskjeder om framskritt i politiets etterforskning. Hos pressen har saken fått kilometervis med spalteplass.

Funn av DNA, skoavtrykk og andre spor i boligen, og ny kontakt med den antatte motparten er bare av noe av det som har blitt frontet hos mediene. Det samme har opplysninger om 70-åringens ektemann, milliardæren Tom Hagen.

Historien om hvem Anne-Elisabeth Hagen er, har ikke fått den samme omtalen.

En slektning av Hagen beskriver den savnede kvinnen i svært positive ordelag. 500 dager etter at forsvinningen fant sted, forteller slektningen at 70-åringen fortsatt er høyt savnet. Å ikke ha fått noe svar på hva som har skjedd, tærer på.

- Lisbeth er ei utrolig flott dame. Hun er bare god, og et av de beste menneskene jeg har kjent. Det fantes ikke noe vondt i henne, sier kvinnen til Dagbladet, og legger til:

- Hun er et flott menneske.

Ei annen venninne av familien forteller videre:

- Hun er verdens søteste og den mest familieorienterte dama jeg vet om. Slik jeg kjenner henne, finnes det ingenting vondt i henne.

SJOKK: For venner og kjente av ekteparet Hagen var det et stort sjokk å høre politiinspektør Tommy Brøske gå ut og fortelle at Anne-Elisabeth etter alt å dømme var blitt bortført. Foto: Henning Lillegård
SJOKK: For venner og kjente av ekteparet Hagen var det et stort sjokk å høre politiinspektør Tommy Brøske gå ut og fortelle at Anne-Elisabeth etter alt å dømme var blitt bortført. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Nye skritt hver dag

Til tross for at det utad kan se ut som om forsvinningssaken i verste fall vil ende som en av Norges få uoppklarte drapsgåter, forsikrer politiet om at det er framskritt i etterforskningen.

På slutten av 2019 ble det lagt konkrete planer for etterforskningen fra januar til juli. I et intervju med Dagbladet forteller politiinspektør Tommy Brøske at arbeidet så langt, og i stor grad, går etter planen som er satt opp for første halvdel av 2020.

- Vi bruker blant annet rekonstruksjoner for å ettergå både observasjoner, vitneforklaringer og hypoteser på for eksempel åstedet, sier Brøske.

Det gjøres nye etterforskningsskritt hver dag. Samtidig gjenstår det konkrete oppgaver som politiet mener er relevante for å løse saken.

Fremdeles står identifiseringen av personer som oppholdt seg i området rundt Sloraveien på Fjellhamar 31. oktober i 2018 sentralt. Telefondata fra det politiet mener er det aktuelle tidsrommet for forsvinningen, er godt sikret. Politiet har imidlertid ikke behov for å fysisk identifisere alle eierne av disse telefonene.

- Det er i hovedsak informasjon i saken som styrer i hvilken grad det er relevant å bruke det sikrede materialet. Jeg kan ikke kommentere om enkelte spor i det sikrede materialet er spesielt interessante for vår sak, eller hvor mange som har lagt igjen telefonspor, sier Brøske.

FORSVANT: Fra boligen sin i Sloraveien forsvant Anne-Elisabeth Hagen etter klokka 09.14 31. oktober. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVANT: Fra boligen sin i Sloraveien forsvant Anne-Elisabeth Hagen etter klokka 09.14 31. oktober. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Fremdeles høy prioritet

Parallelt med gjennomgangen av telefondataene jobbes det iherdig med å spore opp hvor sentrale funn fra åstedet ble kjøpt - blant annet brevpapiret det såkalte trusselbrevet ble skrevet på, og skoene det ble funnet avtrykk fra i boligen.

Ifølge Brøske gjenstår det fremdeles å identifisere mange av skokjøpene som er gjort kontant.

Sko kjøpt med kort, begynner politiet å få en god oversikt over på det sentrale Østlandet. Dette arbeidet har vært intensivert den siste tida, ifølge politiinspektøren.

Han vil likevel ikke kommentere hvorvidt politiet er kommet så langt at de vet i hvilke konkrete butikker skoene, brevpapiret, og konvolutten brevpapiret lå i, ble kjøpt.

Han vil ei heller kommentere hvorvidt politiet vet i hvilken butikk stripsen som ble funnet på åstedet ble kjøpt.

Tidligere har politiet imidlertid gått ut og fortalt at den aktuelle stripsen føres av butikkjeden Biltema og at brevpapiret og konvolutten føres av butikkjeden Clas Ohlson.

TIPS: Da politiet gikk ut med saken, ba de publikum om tips, og satte opp poster i nærheten av Hagen-boligen for å ta i mot informasjon. Foto: Bjørn Langsem
TIPS: Da politiet gikk ut med saken, ba de publikum om tips, og satte opp poster i nærheten av Hagen-boligen for å ta i mot informasjon. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det har vært en bred og omfattende etterforskning disse 16 månedene. Som jeg har sagt tidligere, er det slik at saker som ikke får en rask oppklaring, ofte er utfordrende og tidkrevende å etterforske. Det gjelder også denne, men vi har fortsatt tro på at vi kan løse saken, sier Brøske til Dagbladet.

Uforståelig sporløst

Mens politiets møysommelige arbeid pågår, sitter en god bekjent av familien og undrer seg over hvordan gjerningspersonene kunne komme seg så sporløst fra boligen i Sloraveien 4 på oktobers siste dag i 2018.

Noen dager i forveien, møtte den gode bekjente ekteparet Hagen hjemme hos dem.

Da var alt som det pleide å være, forteller han til Dagbladet,.

- Hun var da, som alltid, blid og omgjengelig. Jeg merket ingen forskjell fra hvordan hun ellers pleide å være, forteller mannen.

GÅTEN: To vintre og en sommer siden Hagen ble meldt savnet, er saken fremdeles et mysterium for politiet - og Hagens nærmeste. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GÅTEN: To vintre og en sommer siden Hagen ble meldt savnet, er saken fremdeles et mysterium for politiet - og Hagens nærmeste. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er grusomt

Drøyt to måneder seinere fikk han sjokkbeskjeden samtidig som resten av Norge - Anne-Elisabeth var etter alt å dømme bortført.

Han hadde da i flere uker hatt mistanke om at noe ikke var som det skulle være. At det var snakk om noe så alvorlig, var han imidlertid aldri i nærheten av å tenke.

I dag klamrer han seg til håpet om at hun fremdeles er i live. Etter 500 dager er ikke det lenger så lett.

- For hver uke og måned som går, uten framskritt av større karakter, så svinner håpet om at hun kan finnes i live. Men det er klart du har jo slike kidnappingssaker, kanskje ikke i Norge, men i for eksempel Nederland og USA, hvor det ender lykkelig, sier mannen, og stopper opp før han legger til:

- Vi får klamre oss til den bitte lille statistikken. Jeg har valgt det. Ellers så blir det bare enda mer blytungt, hvis du skal innse at hun er død og kanskje drept, og så skal familien gå i uvisshet … det er grusomt.

Hele Norges coronakart