Tenker sunt - blir feitere

Trendforskerne mener at vi spiser sunnere. Helsemyndighetene mener vi er for feite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn har blitt feitere. I løpet av de siste 20 åra har Ola nordmann lagt på seg 9,1 kilo, mens Kari har gått opp 3,7 kilo.

Samtidig mener trendforskerne at vi spiser sunnere. I en ny stor undersøkelse har MMI kartlagt de nye hovedtrendene til forbrukerne. «Spisefakta», heter undersøkelsen som har vært gjennomført helt siden 1987. Over 4000 personer har svart på rundt 400 spørsmål om sine spise- og drikkevaner.

Den slår fast: «Som følge av økt matglede ser vi også et økt forbruk av sunnere matvarer.»

Kaffetrend

Ernæringsprofessor Wenche Frølich ved Høgskolen i Stavanger tror ikke folk nødvendigvis er så sunne som de oppgir i spørreundersøkelser.

- Folk tror at de spiser sunt, men vet egentlig ikke hva de spiser. Se for eksempel på den nye kaffetrenden. Folk står i kø for å kjøpe kaffelatte - men tenker nok ikke så nøye over fettinnholdet. Dersom man bruker helmelk i kaffen, får man i seg like mye fett som i to kuvertpakker med smør. I tillegg spiser nordmenn mindre regelmessig og skeier ut i helgene, advarer Frølich.

Mindre mosjon

Hun viser også til undersøkelser som viser at nordmenn mosjonerer mindre.

- Mange tror at vi blir i bedre form fordi vi trener mer på helsestudio. Det hjelper lite så lenge vi kjører bil fram og tilbake, og stort sett sitter på baken resten av dagen, sier hun.

Stillesittende: En ny undersøkelse fra MMI slår fast at forbrukerne har økt forbruket av sunnere matvarer, men samtidig har nordmenns livsstil blitt mer stillesittende. Her nyter Marit Jerpseth og Lars Erik Olsen en middag hos Friday's i Oslo.