Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tenkeren i Ap-huset

Navn: Kåre Hagen Alder: 41 Yrke: Forskningsleder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så ble Arbeiderpartiets grå forskereminense, seniorforsker Kåre Hagen, et navn i nyhetene. I et oppslag i gårsdagens Aftenposten slår han friskt til mot landets sosialklienter. - Sosialhjelpen er overbetalt lediggang. Da heller underbetalt arbeid. Sier forskningslederen som selv neppe noen gang har vært underbetalt. Dertil har han vært altfor travelt opptatt med en lang rekke forskningsoppdrag etter at hovedfaget i statsvitenskap ble tilbakelagt.

Med lang fartstid i FAFO var det naturlig at Kåre Hagen ble med på lasset da hans gamle sjef Terje Rød-Larsen fikk i oppdrag å bygge sitt nye norske hus for regjeringen Jagland. At Rød-Larsen snublet i gamle synder, og huset raste sammen før grunnmuren var halvferdig, kan neppe sies å være Hagens feil.

For tida deler han sin forskningskompetanse mellom Universitetets europaforskningsprogram ARENA og Arbeiderpartiets tenkeloft. Og har i likhet med mange andre av partiets nåværende støttespillere en fortid som SV-er. Og er gift med advokat og tidligere byrådssekretær Hanne Bjurstrøm, med fortid i samme parti. En sønn på ni år gjør sitt for å fylle ut familiebildet.

Kåre Hagen har lenge vært regnet blant de mest lovende av de yngre statsviterne, med trygdesystemet som sitt spesialområde. Så det er en forsker med tung faglig ballast som kommer med dagens utspill om å se på sosialhjelpen med andre og mer fordomsfrie øyne. Og sannsynligvis helt uten politiske baktanker. Seniorforskeren i ARENA-programmet er ikke kjent for å være noen politisk kanin.

Måten å resonnere på for å komme fram til sosialhjelputspillet er visstnok typisk for fagmannen Hagens tankegang: Hvis fornuften viser seg å stemme med forskerens teorier, da bør også virkeligheten til slutt bli slik. Mannen sies å ha en nærmest vanvittig glede av slike faglige resonnementer.

Han er ingen politisk taler, men kan holde lange og spennende innlegg fulle av nytenkning og intelligente tankesprang innenfor sitt fagområde. Han har tidligere også tatt til orde for en forsiktig privatisering av helsevesenet, fordi han mener at dette nødvendigvis må føre til en effektivisering av systemet. Kanskje ikke alltid like populære tanker i innbitte fagforeningsmiljøer - og etter sitt siste utspill er han da også blitt sammenliknet med sin navnebror Carl Ivar. Noe som ikke er helt rettferdig mot forskningslederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media