Vinstra-drapet

- Tenkte at jeg kunne reddet henne

Laura Iris Haugens mor ble vitne til drapet, men så ikke at det var datteren som ble knivstukket.

DREPT UTENFOR HJEMMET: Laura Iris Haugen (16) ble knivdrept rett utenfor hjemmet på Sorperoa på Vinstra. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DREPT UTENFOR HJEMMET: Laura Iris Haugen (16) ble knivdrept rett utenfor hjemmet på Sorperoa på Vinstra. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): - «Tenk at jeg reiste av gårde for å få [naboen] til legen istedenfor å redde mi egen datter», sa jeg til ham. «Ja, det var merkelig, ja», sa han. Han var en svært fornøyd gutt som hadde gjennomført det han ville til punkt og prikke.

Den 49-årige moren til Laura Iris Haugen (16), som ble knivdrept på Vinstra i fjor høst, forklarer seg i retten, og refererer hva hun sa til gutten som drepte datteren umiddelbart etter drapet.

Hun og den da tiårige sønnen ble vitner til at datteren ble knivstukket utenfor huset, men så ikke at det var henne, og valgte å kjøre den skadde 57-årige naboen til legevakta. Det plager henne voldsomt i ettertid.

VINSTRA-DRAPET: Mandag startet rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg tenkte at hadde jeg gjort annerledes, kunne jeg ha reddet henne. Jeg kastet meg i grøfta, forteller moren om øyeblikket da hun seinere skjønte at det var datteren som lå utenfor familiehjemmet på Sorperoa på Vinstra.

Forlot salen

Den 17-årige tiltalte gutten - som har tilstått drapet, men nekter straffskyld fordi han mener seg utilregnelig i gjerningsøyeblikket - ankom retten i 09-tida som vanlig, men forlot salen få minutter seinere, på grunn av morens vitnemål.

Gutten har forklart at han hadde en langvarig fascinasjon for Iris (som alle kalte henne), og ønsket å drepe henne. 31. oktober i fjor ventet han utenfor huset til hun kom hjem, med en medbrakt kniv.

Etter at 16-åringen kom hjem, banket han på døra og ble sluppet inn. Der inne overfalt han henne, og truet henne med utenfor huset, hvor han knivstakk han henne rundt 20 ganger. Naboen, som kom løpende til, ble knivstukket i leggen og hardt skadd.

«Han har kniv!»

Samtidig som dette skjedde, ankom moren og lillebroren i bil, for å gjøre klart til en halloween-fest. De så at det var et basketak, men så ikke at det var Iris som lå på bakken.

- Jeg ser [naboen] i fullt firsprang mot mot ungdommene, og stoppet. Jeg tok ned vinduet og spurte «Hvor er det det brenner nå?».

VINSTRA: Onsdag ble en 16 år gammel jente drept på Vinstra. En 16 år gammel gutt er pågrepet for drapet. Wenche Bøe var vitne til det hele. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Like etterpå ble naboen knivstukket, mens han prøvde å få gutten bort fra Iris.

- Han ropte «Han har kniv!», og kom haltende med foten.

Nå ringte hun politiet.

- Jeg tenkte jeg skulle holde meg rolig og klar. Sa det var en gutt som drev og knivstakk ei jente. [Naboen] kommer haltende mot bilen, og jeg ser at gutten har fått jenta ned og [viser hoggebevegelser]. Alt pågår mens [sønnen] ser på, forteller hun.

VINSTRA-DRAPET: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Sa hun var død

Etter å ha ringt politiet prioriterte hun å få naboen til legevakta.

- Jeg husker at jeg tenkte: «Går det an å reise ifra når det er ei jente som blir angrepet?» [Naboen] sa hun var død, og jeg rakk ikke å tenke mye. Jeg lurte på om jeg skulle snu og kjøre forbi dem, men tenkte at jeg måtte få [naboen] til lege. Men klokka var fire, og jeg visste at legevakta stengte. Tenkte at «heldigvis kjente jeg ingen av dem», og kjørte.

FORLOT SALEN: Den 17-årige tiltalte gutten forlot rettssalen før Haugens mor ankom. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORLOT SALEN: Den 17-årige tiltalte gutten forlot rettssalen før Haugens mor ankom. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da de ankom legevakta, var den stengt.

- Jeg dunket og dunket på døra. Så tenkte jeg på Iris. At jeg skulle ringt datteren min, så hun får låst døra, forteller kvinnen, som er lærer på en barneskole i bygda.

- Jeg må puste litt, unnskylder hun seg overfor retten.

Da hun ringte hjem, var det ektemannen som tok telefonen.

- Han sa: «Det er blod i gangen her.» Jeg sa: «Si det til henne også.» Ennå går det ikke opp for meg. Nå sier [sønnen]: «Nå må vi forberede oss på det verste», forteller hun mens stemmen brister.

Omfavnet datteren

Hun kjørte hjem og parkerte utenfor grinda. 49-åringen beskriver seg selv på det tidspunktet som hysterisk.

SE TV: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- «Hvor er Iris? Hvor er Iris?» sa jeg. Da skjønte jeg at det var Iris vi hadde reist fra for å få [naboen] til doktoren. Hun levde jo da.

Hun gikk nå til datteren, som fremdeles lå utenfor huset, og omfavnet den livløse 16-åringen.

- Det store, fine håret var fullt av blod. «Jeg elsker deg, jeg elsker deg, jeg elsker deg, Iris», sa jeg, forteller moren.

Hun gjenkjente gjerningsmannen som datterens tidligere klassekamerat på ungdomsskolen.

- Jeg sa: «Hva er det du har gjort, [17-åringens navn]?»

Store ettervirkninger

49-åringen beskriver et svært vanskelig liv for familien etter drapet.

- Har dere fått reist en gravstein? spør familiens bistandsadvokat Nina Hjortdal.

- Ikke ennå, vi har ikke klart det. Sorgen spiser oss opp, sier kvinnen.

I RETTEN: Volds- og voldtektsfantasier er noe av det som har blitt beskrevet i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Haugen-familiens bistandsadvokat beskriver det hele som et mareritt. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

Hun har få varme tanker om gjerningsmannen, som hun kaller «den satanen», og mener noen burde ha fanget opp hvor farlig han var.

- Bare jeg slipper å se ham igjen, bemerker hun.

Retten vil i dag også få avspilt et opptak fra avhør med den mindreårige sønnen. Flere nabovitner og de første politifolkene på stedet skal også forklare seg.