- Tenkte det var en politimann det hadde klikka for

Simen Brænden Mortensen var den første som møtte Breivik på landsida. I dag fortalte han retten om de kritiske minuttene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Simen Brænden Mortensen (23) forklarte seg i dag om sitt møte med Anders Behring Breivik 22. juli og de ubegripelige minuttene som fulgte etter at 23-åringen mistet «politimannen» av syne.

Mortensen hadde ansvaret for å ta imot deltagerne til AUF-leiren og sørge for at de hadde det passet de skulle ha. 

- Vi holdt hele tiden en liste over hvem som var på øya og hadde den totale oversikten. Siden de fleste kom med buss, ble det hektisk én gang i timen og ellers hadde vi mye dødtid, sa Mortensen i Oslo tingrett..

Fulgte situasjonen I ventetida mellom bussankomstene fikk 23-åringen og de andre på landsifa tid til å følge situasjonen i Oslo etter bomben, via mediene.

- Vi fikk deretter beskjed om at all aktivitet på Utøya ble innstilt inntil videre, sier Mortensen.

Han forteller deretter om Anders Behring Breiviks ankomst.

- Da klokken nærmet seg 17 kommer det en grå varebil ned bakken. Da den passerer vinduet vårt ser jeg at det sitter en mann i bilen med svarte klær, og jeg registrerer at han har et politiemblem på skulderen, sier Mortensen.

23-åringen gikk da bort til bilen for å presentere seg og fortelle om sin vaktrolle. Også Breivik presenterer seg.

- Han sier navnet sitt og hvorfor han er der - at han kommer fra politiet i Oslo og at han er på et rutineoppdrag for å sikre øya, og at det er flere fra Oslo som er ute i samme ærend i Østlandsområdet, forteller Mortensen.

Stusset over bilen Mortensen reagerte ikke på uniformen eller legitimasjonen til Breivik.

- Jeg husker at jeg stusset veldig over at han kom i denne varebilen, men jeg tenkte at alle uniformerte biler var i bruk i Oslo.

23-åringen så også at «politimannen» var bevæpnet, men så det ikke som unaturlig midt i terroralarmen.

- Han virket veldig rolig, og jeg oppfattet ham som preget av det som skjedde i Oslo. Men rjeg egistrerte også at han hadde en pistol festa til det ene låret. Det var jo en spesiell situasjon etter det som hadde skjedd i Oslo, så det var også noe jeg avfeide veldig raskt, sier Mortensen.

Han spurte på et tidspunkt Breivik om legitimasjon.

- Da viser han meg et kort rundt halsen som jeg gjenkjenner som et legitimt politibevis, sier 23-åringen.

Han spurte deretter Breivik om det var varslet at han skulle komme.

- Han sa at det skal være varslet, så da ringte jeg opp informasjonen på øya og ga beskjed om at en politimann skulle over for å sikre øya, sier Mortensen.

Hentet av båten Etter en stund kommer båten over til landsiden med kapteinen på MS «Thorbjørn» og Monica Bøsei.

STERKE INNTRYKK: Sterke detaljer kom frem under rettssaken torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
STERKE INNTRYKK: Sterke detaljer kom frem under rettssaken torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- De snakket sammen en stund, men jeg hørte ikke hva de snakket om. Deretter får han hjelp til å bære om bord en kasse han hadde bak i bilen, sa Mortensen.

Båten setter deretter kursen mot Utøya.

-  Da båten bakker ut og setter kursen over Tyrifjorden, sender jeg en melding til en kamerat - klokka 17.14 - om at det er bevæpna politi på vei over.

Litt senere hører Mortensen tre skudd.

- Jeg visste at han hadde våpen, men jeg tenkte først at han testet våpenet. Den første tanken som slo meg var at han testa dette våpenet, men så spør jeg meg «hvorfor i all verden gjør han det?». Det var jo såpass opphauset stemning fra før, at det virket helt merkelig å teste våpenet, sier vaktmannen.

Mange skudd Kort tid etterpå hører han mange flere skudd.

- Etter en liten stund hører vi to lengre skuddserier. Vi som befinner oss på kaia blir grepet av panikk, går ut av teltet og ser mot øya. Vi roper til hverandre og skjønner ikke hva som skjer, sier 23-åringen.

Han ringte blant annet noen venner på Utøya for å høre hva som skjedde.

- Beskjeden var helt klar. Det er en politimann som skyter folk og folk har blitt drept, sa Mortensen.

Det tok lang tid før han forsto hva som skjedde.

- Tanken min var at det var en polititjenestemann det rett og slett hadde klikka for. Min tanke når det smalt i Oslo, var at det var islamister som hadde gjort det og at det derfor hadde klikka for en poltimann som nå var her for å henrette minoritetsungdom, som det finnes mange av i AUF, sier Mortensen.

VITNET: Simen Brænden Mortensen var vakt på landsiden ved Utøya 22. Juli 2011. Breivik spurte ham om muligheten for å komme seg over til øya. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VITNET: Simen Brænden Mortensen var vakt på landsiden ved Utøya 22. Juli 2011. Breivik spurte ham om muligheten for å komme seg over til øya. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer