Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tenkte med en gang at det måtte være ham»

Nobeldemonstranten Adan fortalte Brianna om volden og demonstrasjonene i Mexico på fest lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tenkte med en gang at det måtte være ham, sier Brianna Anderson til Dagbladet.

Lørdag var hun på fest med meksikanske Adan Cortes Salas (21), som i dag ble pågrepet da han tok seg opp på scenen under utdelingen av Nobels fredspris, hvor han ba Malala om å ikke glemme Mexico.

- Han snakket masse om at han var virkelig bekymret for situasjonen i hjemlandet. Han fortalte om drapene, volden og hvor utrygt det var for studenter, særlig etter demonstrasjonene som har eskalert den siste tiden, sier hun til Dagbladet.

Avslag Demonstrasjonene har kommet etter kidnappingen og drapene på 43 meksikanske studenter, hvor en rekke politimenn er beskyldt for å være involvert.

Det er uklart hvor lenge Salas har vært i Norge. Anderson og Erlend Rydning, som var på samme fest lørdag, sier 21-åringen hadde søkt om å få bli i Norge, trolig som student, men at han hadde fått ett avslag og at han fryktet at et endelig avslag var rett rundt hjørnet.

- Såvidt jeg forstod hadde han klaget på avgjørelsen. Hvis han fikk nei, måtte han dra til Mexico nærmest med det samme, sier Anderson.

- Han sa han fryktet for den politiske situasjonen i Mexico og hva som ville skje med ham om han måtte returnere, sier Rydning.

STØTTER ADAN: Australske Brianna Anderson er i Norge for å besøke sin bror som studerer her. Hun møtte Adan Cortes Salas på fest lørdag. Foto: Privat
STØTTER ADAN: Australske Brianna Anderson er i Norge for å besøke sin bror som studerer her. Hun møtte Adan Cortes Salas på fest lørdag. Foto: Privat Vis mer

21-åringen skal ha søkt asyl i Norge denne uka.

- Han var virkelig bekymret. Han fryktet for sikkerheten sin i hjemlandet, og ønsket å bo og studere i et trygt og fritt land som Norge, sier hun.

Hun la i kveld ut en støtteerklæring på Salas Facebook-side. Det har i kveld også haglet inn med andre støtteerklæringer til Salas.

Avhøres Politiet i Oslo opplyste i en pressemelding kl. 20.50 at 21-åringen ikke vil løslates i kveld, og at han i kveld avhøres «for å få klarhet i de ulike sider ved personen, og hans motiver for å gjennomføre handlingen». 

Han har ikke bedt om forsvarer, og Oslo-politiet opplyser at han «på et senere tidspunkt bli overført Politiets utlendingsenhet (PU)».

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media