- VAR I DRAPSTANKENE: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby ble en del av drapsplanene til Anders Behring Breivik, får Dagbladet opplyst. Her forlater de Ila Fengsel etter å ha tilbragt rundt tre timer med terroristen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- VAR I DRAPSTANKENE: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby ble en del av drapsplanene til Anders Behring Breivik, får Dagbladet opplyst. Her forlater de Ila Fengsel etter å ha tilbragt rundt tre timer med terroristen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Tenkte på å drepe de som vurderte ham

Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim lå i drapsplanene til Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik har i samtaler med de to rettsoppnevnte sakkyndige hevdet at mange kommer til å dø i årene som kommer.

Etter det Dagbladet får opplyst har Breivik overfor Torgeir Husby og Synne Sørheim fortalt at han hadde langsiktige planer og at mange mennesker kommer til å bli drept i framtida.

Etter det Dagbladet forstår estimerer han med at alt fra 200 til 100 000 mennesker vil bli drept i tida som kommer.

Drapstanker I løpet av de 13 samtalene på til sammen 36 timer med psykiaterne ble også de selv inkludert i hans drapstanker, får Dagbladet opplyst.

Samtidig skal han ikke hatt noen problemer med å snakke med Husby og Sørheim.

- Dere er intelligente og utfordrende samtalepartnere, skal han ha sagt.

Han skal ha møtt de sakkyndige med et smil.
 
Husby sa i dag tidlig, da han leverte rapporten til Oslo tingrett, at samtalene gikk greit og at Breivik var interessert i å fortelle. Husby ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger i kveld.

Men Dagbladet får opplyst at de sakkyndige mener at alle som er i nærheten av Breivik står i fare for å bli en del av hans paranoide drapstanker.

Slik Dagbladet forstår det mener de sakkyndige at alle som i framtida skal være i nærheten av Breivik er i livsfare, også de som skal behandle ham.

Alternative terrormål Tidligere er det kjent at Breiviks hovedmål var blant annet Gro Harlem Brundtland, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg. Også Dagbladets Marte Michelet var blant Breiviks uttale mål.

Avhørene av Breivik, som Dagbladet kjenner innholdet i, kommer det fram at Breivik underveis i terrorplanleggingen hadde planlagt å ramme flere andre mål enn regjeringskvartalet og AUF og Utøya:

• APs hovedkontor
• SVs hovedkontor
• Blitz-huset
• Dagsavisens kontorer
• NRK
• En oljeplattform
• Atomreaktoren på Kjeller
• Det kongelige slott
• Journalistkonferansen SKUP

Konklusjonen i de sakkyndiges rapport ble i dag offentliggjort på en pressekonferanse på politihuset i Oslo. Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh leste at Breivik er erklært strafferettslig utilregnelig og at han har diagnosen paranoid schizofreni.

Ifølge statsadvokatene tegner rapporten et bilde av en mann som lever i sitt eget vrangsforestilte univers og at alle hans tanker var styrt av det. Vrangforestillingene beskrive som bisarre og grandiose:
• Han mener han er utvalgt til å frelse sitt folk. Han sier drapene ble begått ut fra kjærlighet til folket.
• Han anser seg selv som den mest perfekte ridder siden andre verdenskrig. Organisasjonen Knights Templar skal overta makta i Europa.
• Han antyder seg selv som framtidig regent i Norge.
• Han vil opprette et avlsprogram for nordmenn og opprette egne reservater.

- Fornærmet Da Anders Behring Breivik ble forelagt rapporten i kveld, ble han ifølge politiadvokat Christian Hatlo fornærmet.

Breivik skal ha sagt:

- Jeg fryktet at dette ville skje.