- Tenkte på Anna Lindh

Erna Solberg tenkte straks på Anna Lindh da hun fikk høre om drapstrusselen mot seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Det er ekkelt akkurat nå, etter det som skjedde i Sverige, sier hun til Dagbladet, som møtte henne i Paris i går kveld.

Erna Solberg var i går på møte i OCDE da mannen hennes, Sindre Finnes, fikk telefon om at hun måtte ringe norsk politi øyeblikkelig. Nå puster hun roligere fordi irakeren som truer henne på livet er varetektsfengslet.

Det første hun gjorde, var å ringe til søsteren som passer barna på 6 og 4 år og andre personer som står henne nær så de skulle slippe å få høre det på nyhetene og bli nervøse.

- Selvfølgelig synes du jo at det er litt ekkelt, særlig når du vet at du har oppholdt deg i Bergen i perioder av den aktuelle tida, men jeg kan ikke gjøre annet enn å forutsette at politiet foretar riktige sikkerhetsvurderinger, sier kommunalminister Solberg.

- Turen hit ble litt annerledes enn vi hadde tenkt, sier hun. Inntil videre er hun uten livvakter i nærheten i folkestrømmen på Champs-Élysées. Men hun har sin mann med seg.

Vil ikke dramatisere

Det er tydelig at hun ikke ønsker å dramatisere dette.

- Ja, jeg er glad over at han er tatt hånd om. Da er det ingen grunn til å være redd. Hvis ikke hadde jeg vært mer nervøs. Dessuten er jeg nå her i Paris. Og dette gjelder én person, tydeligvis psykisk ustabil. Det er ingen trussel i organiserte former.

- Men irakeren sier han hadde kjøpt pistol og spanet på deg. Hvordan føles det?

- Det er klart det gjør inntrykk. Det er ikke kjekt, sier Erna Solberg som først i går ble orientert om at samme iraker ble voldelig på UDI-kontoret i Bergen for et år siden. Hun kjente til episoden, men visste ikke at det var han.

- Det er de i frontlinja som har det verst, sier hun. Hun avgjør selv ikke enkeltsaker.

- Hva når denne mannen slipper ut etter fire uker?

- Det må være en forutsetning at politiet da sikrer ham og tar forholdsregler. Jeg føler meg trygg på at politiet følger med. Dessuten er dette en kjent trussel.

- Mannen har fremmet trusler mot deg allerede på et tidligere tidspunkt. Fikk du vite om det?

- Nei, det ble jeg ikke informert om. Da har vel politiet foretatt en vurdering om at han var under kontroll, sier Erna Solberg.

- Ingen vits å ta sjanser

- Kommer du til å endre noe i ditt liv etter dette?

- Ikke hvis ikke politiet ber om det. Men det er ingen vits å ta sjanser. Jeg beveger meg mye ute blant folk, og asyl- og flyktningpolitikk vekker sterke følelser. Det hender at jeg blir stoppet på hjørnet av folk som vil snakke om saken sin. Men hittil har det alltid vært i vennlige former. Jeg får også en del truende mail. Alt blir oversendt til politiet. Men de mest aggressive er nordmenn som ikke liker innvandrere.

Erna Solberg minner om at saksbehandlingen for irakere er spesielt lang, blant annet på grunn av en omorganisering. Det er dessuten vanskelig å sende dem hjem hvis de får avslag, så det er mange irakere uten oppholdstillatelse i Norge.

- Har det vært noen spesielle tiltak for regjeringen etter drapet på Anna Lindh?

- Det har vært en orientering om sikkerhet, men da drev jeg valgkamp og var ikke der. Politiet vurderer til enhver tid situasjonen. Kristin Halvorsen fikk livvakter den siste valgdagen. Da må politiet ha vurdert at ustabile personer kunne ramme henne. Slike personer er en fare for alle som viser ansiktet sitt i mediene. Men i Norge tror jeg faren eventuelt kommer fra de nærmeste. Drap skjer ofte innen familien.