Tenkte på mors 75-årsdag da helikopteret forsvant

Are (45) hadde tatt rypebilder og skulle ned til bilen. Fire døgn etter kom redningen.

 FINVÆR SØNDAG:  Redningshelikopteret skimtes i skyene over Merraskardet i bakgrunnen like før Are Nakrem ble funnet søndag. - Da helikopteret sirklet over et lite område og gikk ned for landing, skjønte vi at han var funnet, sier søsteren Gunn Heidi Nakrem til Dagbladet. Hun og flere familiemedlemmer var ute i terrenget for å lete søndag. Foto: Privat.
FINVÆR SØNDAG: Redningshelikopteret skimtes i skyene over Merraskardet i bakgrunnen like før Are Nakrem ble funnet søndag. - Da helikopteret sirklet over et lite område og gikk ned for landing, skjønte vi at han var funnet, sier søsteren Gunn Heidi Nakrem til Dagbladet. Hun og flere familiemedlemmer var ute i terrenget for å lete søndag. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da helikopteret forsvant i horisonten lørdag uten å oppdage Are Nakrem som prøvde å gi tegn der han lå hjelpeløs med brukket fot, ble 45-åringen fra Verdal veldig lei seg.

Ikke bare fordi redningen forsvant, men også fordi hele familien skulle være samlet og feire mors 75-årsdag denne lørdagen.

- Han fortalte på sykehuset i Levanger i går kveld at han var redd for at festen for mor var avlyst fordi han lå der. Og det ble den jo. Og så var han lei seg for at han ikke fikk overrakt gaven. Men mor var strålende fornøyd dagen etter at festen skulle vært. Den beste bursdagsgaven hun kunne få, var at Are ble funnet, sier storesøster Gunn Heidi Nakrem til Dagbladet mandag.

I dag skal broren opereres for andre gang for et komplisert brudd i foten.

Varmekamera Det var et varmesøkende kamera i et Sea King redningshelikopter fra Ørlandet som gjorde at han ble funnet søndag. Da hadde ligget tynn fire døgn liggende i fuktig fjellterreng i Merraskardet i Nord-Trøndelag i grensetraktene mellom Norge og Sverige. 

- Han tror han var ved bevissthet hele tiden, og husker at han vinket til helikopteret da det nærmet seg søndag. Legene sier han har vært utrolig sterk, og at det var bra han fikk i seg væske der han lå. 

- Akkurat den biten kan bli kritisk allerede etter tre døgn, slik jeg har forstått det, sier søsteren til Dagbladet.

Han har samlet vanndråper som lå på planter rundt han, og spist plantene.

Fotografere ryper Den fire døgn lange mareritthistorien med lykkelig slutt viser viser hvor dramatisk et uhell i fjellet kan bli selv på årets lyseste dager.

- Are er både lokalkjent og fjellvant. Han tok en avstikker to timer inn i terrenget fra en mye brukt turvei for å fotografere ryper. Hadde det vært samme fine været dagen etter, er det muligheter for at han ville blitt funnet av andre turgåere allerede da. Men så ble det regnvær, og ingen dro på tur, forklarer søsteren.

Broren gikk i militære fjellstøvler og var godt skodd. I det varme været hadde han bare t-skjorte og tynn jakke ekstra.

- Det er fortsatt snøsmelting og vått og glatt enkelte steder i terrenget.  Han har forklart at han skled, og han skjønte umiddelbart at det var et brudd i beinet. Han greide å ake seg noen meter bort for ikke å ligge i den verste snøsmeltingen og fior at han ikke skulle ligge skjult rett ved en snøfonn. Han tenkte på akkurat det med det samme fordi han ikke kunne reise seg, sier søster Gunn Heidi Nakrem.

Niste og kopp Han hadde med seg niste og kopp for en dagstur, og var på vei ned til bilen igjen med rypebilder i kamera da uhellet var ute.

Are Nakrem er i ferd med å flytte fra Kristiansand til sin opprinnelige hjemkommune Verdal, og de siste dagene forrige uke skulle han bare være hos foreldrene og kose seg før 75-årsfeiringen.

 FJELLVANT OG LOKALKJENT:  Are Nakrem ble liggende ute i fire døgn før han ble oppdaget i terrenget av varmesøkende kamera på redningshelikopteret. Foto: Privat.
FJELLVANT OG LOKALKJENT: Are Nakrem ble liggende ute i fire døgn før han ble oppdaget i terrenget av varmesøkende kamera på redningshelikopteret. Foto: Privat. Vis mer

Da han ikke kom hjem onsdag kveld etter dagsturen, trodde foreldrene at han hadde overnattet i ei familiehytte i området.

De visste ikke da at sønnen hadde lagt igjen mobiltelefonen i bilen på parkeringsplassen ved Gamla Vegen.

Uansett er det dårlig dekning i området.

Kom ikke til EU-kontroll De ble urolige da han ikke kom torsdag kveld heller.

Da han heller ikke kom til avtalt EU-kontroll på et verksted i Verdal fredag, og faren fant tom hytte pluss sønnens parkerte bil, gikk alarmen.

- Familien takker redningsmannskaper på begge siden av grensen. Og så er jo slikt varmesøkende kamera fantastisk utstyr da, sier søster Gunn Heidi Nakrem til Dagbladet mandag.

 
 

 FUNNET:  Are Nakrem ble funnet etter fore døgn ved det røde punktet på norsk side av riksgrensen mot Sverige. Skjermdump: Google Maps.
FUNNET: Are Nakrem ble funnet etter fore døgn ved det røde punktet på norsk side av riksgrensen mot Sverige. Skjermdump: Google Maps. Vis mer