Tenkte på Trude da han jaktet Anjas drapsmann

Etterforskningsleder Yngve Skovly (52) forteller om jakten på Anjas drapsmann - og om saken han aldri fikk løst.

ETTERFORSKNINGSLEDER: For 17 år siden var Yngve Skovli (52) etterforskningsleder etter at 21 år gamle Trude Espås ble funnet drept i Geiranger. Saken har aldri blitt oppklart. Denne uka har han ledet etterforskningen etter at Anja Weløy Aarseth (21) lørdag ble funnet drept i Ålesund. Til Dagbladet sier Skovly at det er godt at de nå har pågrepet og siktet en mann for dette drapet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
ETTERFORSKNINGSLEDER: For 17 år siden var Yngve Skovli (52) etterforskningsleder etter at 21 år gamle Trude Espås ble funnet drept i Geiranger. Saken har aldri blitt oppklart. Denne uka har han ledet etterforskningen etter at Anja Weløy Aarseth (21) lørdag ble funnet drept i Ålesund. Til Dagbladet sier Skovly at det er godt at de nå har pågrepet og siktet en mann for dette drapet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har jobba i etaten i over 20 år, men det er den siste saken som sitter best, sier etterforskningsleder Ynge Skovly (52) til Dagbladet når han får spørsmål om hvilken sak i hans karriere som har gjort størst inntrykk.

Den erfarne politiadvokaten Yngve Skovly har jobba nesten døgnet rundt den siste uka, etter at Anja Weløy Aarseth (21) først ble meldt savnet torsdag for ei uke siden, og deretter ble funnet drept på lørdag.

I går ettermiddag ble en 23 år gammel mann pågrepet og siktet for drapet på den unge kvinnen. I dag kom det fram at mannen har erkjent å ha forvoldt hennes død. Politiet har DNA-bevis som knytter ham til drapet. 23-åringen nekter imidlertid straffskyld etter siktelsen.

Skovly har ledet etterforskningen. I perioder har mer enn 50 personer deltatt i jakten på Anjas drapsmann.

- Det er godt å nå ha pågrepet mannen - ikke minst av hensyn til de pårørende. Det å hjelpe dem med å gi svar på hva som skjedde med Anja, og hvem som gjorde det, har vært viktig. Det har dessuten vært fantastisk å oppleve den responsen publikum har gitt i saken, som har bidratt til å finne disse svarene, sier Skovly til Dagbladet.

Tenker på Trude For 17 år siden ledet han etterforskninga i Trude Espås-saken. Drapet på den 21 år gamle jenta har mange likhetstrekk til drapet på Anja. Ofrene var begge unge kvinner. Begge ble funnet drept på høsten, utendørs og nær en tursti. I begge drapene jobbet Skovly med å finne en ukjent gjerningsmann. Drapet på Trude Espås er den dag i dag uoppklart, og Skovly bekrefter overfor Dagbladet at han har tenkt på dette mens han har etterforsket drapet på Anja.

- Det er klart at en uoppklart drapssak er noe man aldri vil glemme. Og når jeg nå har stått overfor en ny drapssak, har jeg tenkt på den saken igjen, ja, sier Skovly.

Den 52 år gamle politiadvokaten har imidlertid helt siden han ble involvert i etterforkskninga av drapet på Anja, sagt at han har hatt tro på at politiet ville finne gjerningsmannen.

TRUDE ESPÅS-SAKEN: Dette bildet ble tatt ett år etter drapet på Trude Espås. Politiinspektør Yngve Skovly (t.v) ledet da etterforskningen i saken. Han er her fotografert sammen med førstebetjent Lisbeth Sveum i Kripos. Foto: Kjell Herskedal / NTB
TRUDE ESPÅS-SAKEN: Dette bildet ble tatt ett år etter drapet på Trude Espås. Politiinspektør Yngve Skovly (t.v) ledet da etterforskningen i saken. Han er her fotografert sammen med førstebetjent Lisbeth Sveum i Kripos. Foto: Kjell Herskedal / NTB Vis mer

- Hva gjorde deg så sikker på det?

- Det var at vi hadde godt håp om å få tekniske spor, folk kom med observasjoner, og vi kom tidlig i gang med etterforskningen. Alt lå til rette for en oppklaring, selv om det kunne komme til å ta tid.

- Var du noen gang redd det ikke ville skje?

- Det har strømma på så mye informasjon hele tiden, så slike tanker har jeg ikke hatt tid til å få en gang.

Sterkt møte med de pårørende Han har jobbet nesten døgnet rundt. Han har holdt pressekonferanser og han har tatt seg av kontakt med media. Han har også møtt de virkelig involverte i saken, og sier at møtet med de pårørende er det som har gjort sterkest inntrykk på ham personlig i løpet av perioden.

- Det er klart at møtet med de pårørende var en sterk opplevelse. Jeg er imponert over den verdigheten de viste i den umenneskelig situasjon de satt i.  Det gjorde sterkt inntrykk, sier Skovly.

Han forteller at han har møtt Anjas familie én gang personlig, men at de også har opprettet en egen pårørendekontakt hos politiet som har hatt flere samtaler med dem.

- Har du greid å legge fra deg denne drapssaken når du har kommet hjem om kveldene?

PRESSEKONFERANSER: Politiadvokat Yngve Skovly har holdt flere pressekonferanser etter at 21 år gamle Anja Weløy Aarseth fra Bergen ble funnet drept.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSER: Politiadvokat Yngve Skovly har holdt flere pressekonferanser etter at 21 år gamle Anja Weløy Aarseth fra Bergen ble funnet drept. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Vi har hatt så lange arbeidsdager, at når jeg har kommet hjem så har jeg sovet godt, sier Skovly.

- Fantastisk samarbeid Han sier at han har vært langt fra den eneste som har jobbet over vanlig arbeidstid i løpet av den siste intense uka.

- Hele gruppa har stått på. Problemet har nok heller vært å sende folk hjem fra jobb, enn å få folk til å jobbe, og jeg har vært bekymra for om folk har fått nok hvile. Men dette har vært en sak som skulle løses.

- Hvordan vil du beskrive samarbeidet mellom lokalt politi, Kripos, og andre involverte i etterforskninga?

- Man er avhengig av lagspill i en slik sak, for her er alle brikkene like viktige. Mange har kommet med gode innspill, og det har vært et fantastisk godt teamarbeid. Samtidig vil jeg nok en gang få berømme innsatsen til lokalbefolkningen som sto på.

- Har gått i ett Allerede dagen etter at Anja ble meldt savnet, ble det etablert stab, og Skovly var da det som kalles juridisk rådgiver. Dagen etter - den lørdagen hun ble funnet drept, ble han etterforskningsleder i saken.

- Det ikke mer en ei uke siden hun ble meldt savet. Det har vært hektisk. Det har gått i ett, og vi har hatt fokus på å finne gjerningsmann og bevis, sier Skovly, som ordinært arbeider som politiadvokat.

Er du stolt over at det gikk så fort å komme til pågripelse i saken?

- Jeg er stolt av å være del av et usedvanlig bra team her. Vi var forberedt på at det kunne ta lenger tid.   

Får fortsatt tips i Trude-saken Det er 17 år siden han startet som etterforskningsleder etter at Trude Espås ble drept. Det er mange år, men Skovly har fortsatt håp om at en gjerningsmann en dag kan tas også for drapet på den unge kvinnen.

TRUDE: Trude Espås (21) ble drept i Geiranger 8. august 1996. Yngve Skovli ledet etterforskningen i drapssaken. Saken er den dag i dag uoppklart. Foto: NTB-arkiv
TRUDE: Trude Espås (21) ble drept i Geiranger 8. august 1996. Yngve Skovli ledet etterforskningen i drapssaken. Saken er den dag i dag uoppklart. Foto: NTB-arkiv Vis mer

- Det skal nok mye til, men av og til kommer det inn tips. Så sent som i sommer kom det et tips i den saken, men den etterforskes ikke aktivt lenger, sier han.

ANJA: Anja Weløy Aarseth (21) ble funnet drept i Aksla i Ålesund på lørdag. I går ble en 23 år gammel mann pågrepet og siktet for drapet. Foto: Privat / Politiet
ANJA: Anja Weløy Aarseth (21) ble funnet drept i Aksla i Ålesund på lørdag. I går ble en 23 år gammel mann pågrepet og siktet for drapet. Foto: Privat / Politiet Vis mer