Tenner lys til ettertanke

Flere nordmenn oppsøkte sjømannskirken i London etter bombene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Minnes ofrene

LONDON (Dagbladet.no): Rundt midnatt er det stille i den norske sjømannskirken på St.Olav\'s square i London. Tente lys brenner både i leserommet og inne i selve kirkerommet. Oppe i det såkalte kriserommet sover to nordmenn, de trengte et sted å være i natt. -De hadde ikke noe sted å gjøre av seg. De hadde opplevd situasjonen inne i byen som svært dramatisk, så de var ganske redde, forteller vaktmester Steinar Tislevoll til Dagbladet.no.

Rundt tjuefem nordmenn deltok på sjømannskirkens kveldsgudstjeneste etter bombeattentatene i London i går. - Det var en fin gudstjeneste. Vår oppgave er å være medmennesker for dem som har det vanskelig. Her har vi prester som folk kan snakke med, eller de kan komme bare for å møte andre. I natt holder vi døgnåpent, og de som trenger det kan gjerne overnatte, sier Tislevoll.

Flere søkte tilflukt i kirken etter bombeeksplosjonene i sentrum, og mange hadde problemer med å komme seg ut av byen i kaoset. Den norske sjømannskirken har vært et samlingssted for nordmenn i London i over hundre år. De ansatte er ikke overrasket over at byen deres er rammet av en terroraksjon.

Gårsdagens bombeangrep er det verste angrepet mot London siden andre verdenskrig. Minst 37 personer er bekreftet omkommet, over 700 skadd. - De som bor her, har nok vært forberedt på at noe sånt kunne skje. I kirken har vi hatt en beredskapsplan som slo inn i dag. Det har vært ganske hektisk, og vi har hatt mange telefoner fra bekymrede pårørende hjemme i Norge. Vi ønsker å spille en rolle for nordmenn i utlandet, sier Tislevoll.

Den norske kirken ligger et stykke unna sentrum, men befant seg selv midt i begivenhetene en stund. - Vi følte dramatikken på kroppen da tunnelen som ligger rett ved kirkeveggen var stengt i tre timer på grunn av en bombealarm. Med masse politi og oppstyr kom det hele veldig nært. I dag holder kirken åpnet som vanlig, og tar i mot de som trenger noen å snakke med. I natt brenner lysene.

-Det er jo helt dødt her, sier drosjesjåføren som kjører Dagbladet hjem. På vei til sentrum er gaten folketomme. Der er nesten ikke trafikk. -Torsdag er blitt den nye fredagen i London. Vanligvis er det masse fulle folk og liv i gatene på denne tida. Nå er det helt dødt, sier sjåføren.

I dag våkner London opp til en ny tidsregning - den første dagen etter det verste terrorangrepet mot den britiske hovedstaden i moderne tid. Flere skoler holder stengt, og mange londonere velger å holde seg hjemme i dag .

TENNER LYS: I Storbritannia er det mange som tenner lys for de omkomne etter gårsdagens bombeattentat. Foto: Scanpix
TENNER LYS: I Storbritannia er det mange som tenner lys for de omkomne etter gårsdagens bombeattentat. Foto: Scanpix Vis mer

-Vi håper og tror at morgendagen blir normal, men vi er forberedt både på etterdønninger og på nye ting, sier Steinar Tislevoll i sjømannskirken.