Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tenner nytt håp for fredsprosessen

NEW YORK (Dagbladet): I morgen holder USAs utenriksminister Colin Powell en tale hvor han varsler at USA kommer på banen igjen i Midtøsten. Talen har vært utsatt i to måneder på grunn av krigen mot al-Qaida og internasjonal terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedinnholdet i talen har vært kjent blant politikerne som arbeider med Midtøsten-problemene i flere uker. Powell skulle holdt den til FNs hovedforsamling i september. Men den endelige versjonen av talen var fremdeles ikke godkjent av Det hvite hus så seint som fredag.

I formen vil talen være som en sterkt følt appell til partene om å gjøre det som må til for å skape fred i området.

I det opprinnelige utkastet til talen, ber Powell Israel stanse all videre utbyggingen av bosettinger i palestinske områder. Og Powell kommer til å gjenta kravet til Yassir Arafat om å stoppe voldsaksjonene mot israelske mål.

Gjøre mer

- Han svarer alltid at han gjør akkurat dette så langt det er mulig. Vi mener han kan gjøre mer, og jeg sier det til ham, sa Powell i et intervju med avisa The New York Times sist uke.

Men i talen kommer ikke Powell til å gå så langt som president Bill Clinton gjorde i Jerusalem-spørsmålet da Clinton gikk inn for at Jerusalem skulle bli en åpen, udelt by og den internasjonalt anerkjente hovedstaden i to stater. I stedet utsetter Bush-regjeringen forhandlingene om Jerusalem til nye sluttforhandlinger.

Aktiv rolle

Før terrorangrepene den 11. september var det stor motstand blant rådgivere i Det hvite hus mot at Powell skulle lede USA og presidenten inn i en mer aktiv rolle i Midtøsten. Etter terrorangrepene er motstanden blitt mindre, men president George Bush nektet å møte president Yassir Arafat forrige lørdag da begge var til stede under FNs hovedforsamling.

De to var begge til stede på samme lunsj for statslederne i FN-hovedkvarteret, og situasjonen ble ganske pinlig da Bush avslo blankt å hilse på Arafat som en ren høflighet.

Det avslaget har stor symbolkraft siden det var det berømte håndtrykket mellom Yitzak Rabin og Arafat på plenen foran Det hvite hus som bekreftet fredsprosessen basert på Oslo-avtalen.

Vondt til verre

I ly av krigen mot al-Qaida har situasjonen i området gått fra vondt til verre med terror og motterror fra begge sider.

Utenriksminister Powell holder talen på mandag på University of Louisville i Kentucky. Både president George Bush og utenriksminister Colin Powell har tidligere uttrykt støtte til opprettelsen av en palestinsk stat. Bush gjorde dette seinest i sin tale til FNs hovedforsamling.

Utenriksministerens tale vil plassere dette standpunktet inn i en bred beskrivelse av USAs utenrikspolitikk både i Midtøsten og andre områder.

Håpet er at dette skal få fredsprosessen i Midt Østen på sporet igjen etter at også Israels statsminister Ariel Sharon i vage og forsiktige vendinger har åpnet for en palestinsk statsdannelse.

Hele Norges coronakart