Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tenner på søppel og kvister i tørr skog

Bonde tente søppelbål, skogsarbeider tente opp kvisthaug, folk kaster sneiper i skogen og tenner opp bål ved busstasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brannvesenet i Agder fikk i dag tidlig endelig kontrollden største skogbrannen som har herjet Norge siden andre verdenskrig.

Skogbrannen er en av flere branner som har rammet Norge den siste uka.

Les: Østfold: - Ser ikke brannen fra helikopteret 

Les: Storbrann truet boligfelt på Konnerud

I videoene til høyre i denne saken kan du se hvordan brannene har herjet.

Selv om det flere steder nå har kommet litt regn, er det stor skogbrannfare og bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september er flere steder innskjerpet.

Men det er noen som tydeligvis ikke har fulgt med på nyhetene den siste tida.

En rekke bål og småbranner

SKOGBRANN: Brannvesenet har hatt et svare strev med å slukke brannen i Froland. Nå ber brannvesenet og politiet folk om å skjerpe seg, og ikke tenne bål. Foto: Tore Meek/Scanpix
SKOGBRANN: Brannvesenet har hatt et svare strev med å slukke brannen i Froland. Nå ber brannvesenet og politiet folk om å skjerpe seg, og ikke tenne bål. Foto: Tore Meek/Scanpix Vis mer

I går tente en skogsarbeier på en kvisthaug på Jevnaker, før han stakk av, melder NRK.

I Vestfold tente en bonde opp et bål på gården i Ramnes, melder Tønsbergs Blad.

På Sørlandet har politi og brannvesen hatt hendene fulle med å slukke bål og småbranner, ifølge NRK, og i Fredrikstad tente to personer i natt opp et bål ved busstasjonen i byen, melder Fredrikstad Blad.

Flere av de involverte er anmeldt og risikerer straff for den uvettige bålbrenningen.

Tente på kvisthaug

Brannvesenet på Hadeland reagerte med vantro da de måtte rykke for å slukke kvisthaugen som skogsarbeideren hadde tent på ved Riksvei 35 mellom Roa og Jevnaker.

Kvisthaugbrannen kunne fort ha utviklet seg til en stor skogbrann på denne tida av året.

- Det var skremmende ubetenksomt gjort, sier Ståle Versland, operasjonsleder ved Nordre Buskerud politidistrikt, til Dagbladet.no.

image: Tenner på søppel og kvister i tørr skog

Skogen i området er veldig tørr.

- Det var en bilist på Riksvei 35 som kjente røyklukt som varslet politiet, sier Versland.

Brannvesenet fikk slukket bålet, og skogsarbeideren som tente på ble anmeldt. I tillegg ble han pålagt å holde vakt på stedet i natt for å hindre at flammene blusset opp igjen. Han kan nå vente seg en bot på opptil flere tusen kroner.

- Skjønner det nesten ikke

Per Olav Pettersen, brannsjef i Tønsberg og omegn, har på sin side liten forståelse for Vestfold-bonden som fyrte opp et bål på gårdsplassen.

- Vi fikk en melding om at det var røyk i området, og dro for å sjekke. Det viste seg å være bonden som hadde tent bål, sier Pettersen til Dagbladet.no.

Politiet ble tilkalt og mannen anmeldt.

Brannvesenet i Vestfold måtte fredag også rykke ut til Undrumsdal og Gullhaug i Holmestrand, der noen hadde satt i gang skrotbrenning.

Brannsjef Pettersen mener folk burde forstå at de ikke burde tenne opp bål nå.

- Vi skjønner det neste ikke. Det har regna litt nå, men det er fryktelig tørt. Vi stusser over at noen finner på å tenne bål nå, sier han til Dagbladet.no.

Les også: - Skogbrann kan være bra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!