Tent Jens tar makta

Jens Stoltenberg sier han er lei av å bli stemplet som «fordømt vellykket». Men med gårsdagens ja til å danne regjering, er merkelappen klistret sterkere til ham enn noensinne. Mannen som torsdag blir 41, år har neppe sett lykkeligere ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Youngstorget lørdag klokka 09.58: Ut av en svart Saab 9-5 stiger Jens Stoltenberg, hilser og slår følge med oss opp trappene til partikontoret. Mannen stråler.

- Stor dag i dag...?

- Kan du ikke spørre meg om det seinere.

- Jo da, men det er jo ikke hver dag du takker ja til å bli statsminister?

- Fredag ba Kongen meg forsøke å danne ny regjering. I dag forteller jeg ham at forsøket lyktes. Det er en spesiell dag, tilstår Stoltenberg.

Fyller 41 år

Det er en time til han deler sin beslutning om å danne regjering med sentralstyret i Ap, to timer til kong Harald får beskjed og litt lenger til han plumper ut med at Thorbjørn Jagland blir statsråd. Han hadde bestemt seg for ikke å si noe om regjeringskabalen ennå. Men selv den bommerten flirte Jens av i går.

Om noen dager, kanskje på bursdagen sin 16. mars, overtar Jens kontoret til Kjell Magne Bondevik. Han gleder seg som en unge.

- Jeg vet det blir konflikter og kritikk. Men jeg har søkt makt for å nå politiske mål, da kan jeg ikke vike unna når muligheten er her. Tida framover blir spennende, lærerik og viktig.

Jens Stoltenberg har inntatt sjefsroller helt siden han var liten. Han ledet gutta i gata i kampen mot Urra (Uranienborg)-gjengen, og organiserte blant annet steinkasting. Uten alvorlige skader som resultat, melder informerte kilder.

Oppveksten på Oslos vestkant med mamma Karin, pappa Thorvald og søstrene Nini og Camilla er beskrevet som inkarnasjonen av en «lykkelig barndom». Hvem har ikke lest om idylliske familiefrokoster i det stoltenbergske hjem, med joviale Thorvald tussende rundt med kaffekjelen.

«Wonderboy»

Men Jens' oppvekst er også brukt mot ham: LO-leder Yngve Hågensen kalte ham en uerfaren vestkantgutt, da han avfeide Stoltenberg som lederkandidat i 1992. Hågensen ville ha Jagland i ledertrøya da Gro trakk seg.

Likevel er det ingen tvil om at Jens i årevis har vært ansett som Ap's odelsgutt. Han har vært partiets «Wonderboy» og «Gros yndling», uten at han har vært direkte begeistret over det polerte imaget.

Lesevansker

De som kjenner ham godt, sier han er lei av å bli sett på som «fordømt vellykket». Kanskje var det derfor han valgte å fortelle om sine lesevansker i barndommen, og om den snikende sykdommen Bekhterevs han fikk som 20-åring.

Karin og Thorvald Stoltenberg var slett ikke sikre på at det ville bli noe stort av Jens da han var liten. Poden slet lenge med stamming og lesevansker, og han var heller ikke spesielt god i matte. Men han kom seg, og seinere ble han som kjent finansminister.

Jens skal ha arvet iherdigheten etter mor Karin. Den politiske nesa og engasjementet tilskrives Thorvald.

Etter videregående studerte Jens sosialøkonomi. Samtidig steg han i gradene i AUF. I 1985 ble han leder, to år seinere tok han en historisk god embetseksamen i sosialøkonomi.

Kommunikatoren

Fram til i dag har han også fungert som «hobbyprofessor». Han har holdt foredrag om skatt og olje i både inn- og utland. Det hevdes at ingen er i nærheten av å tale så brennende engasjert om skattepolitikk som Jens Stoltenberg.

- Han har en enestående evne til å kommunisere med folk både via TV-skjermen og personlig. Han er hyggelig, omtenksom og raus, kvaliteter som vil bidra til å gjøre ham til en god statsminister, sier Marit Nybakk, partikollega på Stortingets Oslo-benk.

Det var ikke selvsagt at Jens skulle bli politiker. Han trivdes godt i Statistisk sentralbyrå, og sa nylig han synes det er en mer «ordentlig» jobb å være forsker enn politiker.

Det politiske dyret i ham våknet for alvor da Thorbjørn Berntsen ville ba ham bli statssekretær i Miljøverndepartementet i 1990. Siden har mannen knapt vært til å temme.

Jens møtte kona Ingrid Schulerud på Oslo Katedralskole. Hun er nå byråsjef i Utenriksdepartementet. Sammen har de barna Axel (10) og Catharina (8).

Skjermer privatlivet

Stoltenberg skjermer privatlivet, men inviterte pressen til å ta bilder av seg og barna da han tok pappaperm for å være hjemme med sønnen Axel. Han var leder av mannsrolleutvalget, og argumenterte for at fedre må tilbringe mer tid med sine små.

Når han blir statsminister, er belastningen på familielivet noe han er bekymret for.

STATSMINISTER: En smørblid Jens Stoltenberg er klar til å danne regjering.