Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tente fakler for asylsøkerne: - Håper myndighetene får med seg dette og behandler sakene våre

Norske myndigheter vil sende dem ut til Russland. Onsdag deltok asylsøkerne fra Vestleiren i protestene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (Dagbladet): Det lille torget i Kirkenes var fylt til randen med mennesker da «Sommerfugl i Vinterland» startet demonstrasjonen onsdag ettermiddag.

I kveld holder nemlig gruppa Refugees Welcome to Norway asyldemonstrasjonen «Bevar Asylretten» i byer over hele landet, som en reaksjon på utsendingene av asylsøkere over Storskog.

Anslagsvis hundre personer møtte opp med fakler til markeringa i sentrum av tettstedet i Finnmark. «Krigsmødremonumentet» - statuen som er reist på torget - var dekorert med en plakat som hilset asylsøkerne velkommen til Norge for anledningen.

Håper på effekt Omtrent halvparten av de oppmøtte i Kirkenes var asylsøkere som i dag bor på Vestleiren i påvente av utsendelse, og som har fått beskjed om at norske myndigheter vil sende dem tilbake til Russland. Det ga markeringen et spesielt bakteppe.

- Jeg synes det er flott å se at så mange har kommet hit i dag, og håper norske myndigheter får med seg dette, og at de vil behandle søknadene våre likevel, sier 33 år gamle Ashraf Alio i Syria.

Han har bodd i leiren i ti dager - og flyktet til Norge fordi han ikke lenger kunne studere i Russland. Studentvisumet hans gikk nemlig ut, og han var redd for å bli sendt tilbake til Syria og militærtjeneste.

En annen syrer på markeringa var familiefaren Majed Andar. Han sier han er rørt over oppmøtet.

- Jeg håper norske myndigheter får med seg dette og aksepterer oss, sier han.

- Lettere stemning Det var aktivistene i gruppa Refugees Welcome to Arctic som hentet asylsøkerne og sørget for at de fikk gjeste markeringen som ble holdt for dem. Eirik Nilsen, en av arrangørene, håper regjeringen får med seg engasjementet.

- Vi krever at asylretten skal opprettholdes, og at regjeringen skal forholde seg til menneskerettighetene, og at asylsøkerne skal få behandlet sine søknader.

- Hvordan oppfatter du stemninga blant asylsøkerne nå etter at det har vært stans i returene noen dager?

- Stemninga er lettere blant dem nå. Flere av dem har et håp om å få behandlet sine søknader, som de ikke hadde før, sier Nilsen.

Bakgrunnen er at regjeringen i januar brått intensiverte utsendingen av asylsøkere til Russland over Storskog, noe som nå kan gjøres uten at asylsøkerne får realitetsbehandling av sine asylsøknader i Norge.

Møtte UNCHR Siden fredag har returene til Russland imidlertid stanset opp av russiske myndigheter på grunn av «sikkerhetsmessige problemer».

Grunnen til at Norge nå kan sende asylsøkere tilbake til Russland uten at søknaden realitetsbehandles, er ei innstramning i utlendingsloven fra november.

Den nye instruksen bekymrer blant annet FNs høykommisær for flyktninger, noe som er bakgrunnen for at asylminister Sylvi Listhaug (Frp) i dag møtte FN-utsending Pia Prytz Phiri, om problematikken.

ARRANGØR: Eirik Nilsen i Refugees Welcome to Norway krever at norske myndigheter realitetsbehandler asylsøknadene til flyktningene i Vestleiren.  Han er en av arrangørene bak kveldens markering i Kirkenes.. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ARRANGØR: Eirik Nilsen i Refugees Welcome to Norway krever at norske myndigheter realitetsbehandler asylsøknadene til flyktningene i Vestleiren. Han er en av arrangørene bak kveldens markering i Kirkenes.. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media