ANKLAGER: Lech Walesa var en helt som ledet fagforeningen Solidaritet og ble president i Polen i 1990. Nå hevder Det polske historiske institutt å ha dokumenter som viser at han var hemmelig agent for det kommunistiske sikkerhetspolitiet. Han benekter anklagene. Foto: REUTERS/FORUM/Jan Morek/NTB scanpix
ANKLAGER: Lech Walesa var en helt som ledet fagforeningen Solidaritet og ble president i Polen i 1990. Nå hevder Det polske historiske institutt å ha dokumenter som viser at han var hemmelig agent for det kommunistiske sikkerhetspolitiet. Han benekter anklagene. Foto: REUTERS/FORUM/Jan Morek/NTB scanpixVis mer

Tente kamplysten hos ti millioner polakker. Nå anklages ekspresidenten for å ha vært kommunistagent

Lech Walesa avviser påstandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som streike- og fagforeningsleder ble Lech Walesa et ikon lenge før han ble president i postkommunistiske Polen i 1990.

Den tidligere elektromontøren ved Lenin-verftet ledet i 1980 den berømte streiken i Gdansk, der massene tok det første steget mot et fritt Polen. Tre år seinere fikk Walesa Fredsprisen. Han var pådriveren for at Polen fikk den første ikke-kommunistiske regjeringen blant Østblokklandene, som også fikk betydning for kommunismens fall.

Agentanklager I dag sier Det polske historiske instituttet at de har funnet dokumenter som viser at Walesa har vært hemmelig kommunistagent.

Dokumentene skal vise at Walesa var betalt agent for det kommunistiske sikkerhetspolitiet i perioden 1970-1976. Altså fra året han ble medlem av den illegale streikekomiteen ved verftet.

I årevis kjempet Walesa og streikekameratene mot myndighetene og han ble arrestert en rekke ganger. Da han var leder i fagforeningen Solidaritet, hadde bevegelsen ti millioner medlemmer.

- Dokumentene kan ikke stamme fra meg. Det kan jeg bevise i retten, skriver han på sin egen blogg.

- Dette er anklager som har versert i flere tiår. En del historikere hevder det er hold for disse påstandene. Det som er klart er at han ble arrestert da han var aktiv i streikebølgen i desember 1970. Han skrev i sine egne memoarer at han undertegnet dokumenter mens han var arrestert, sier seniorforsker i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, til Dagbladet.

Kodenavn «Bolek» Det polske historiske instituttet mener å ha funnet en avtale Walesa har undertegnet under kodenavnet «Bolek». Til sammen skal det dreie seg om 279 sider med dokumenter som skal inneholde forpliktelser om å gi informasjon til sikkerhetspolitiet og kvitteringer.

Dokumentene skal ha blitt funnet i hjemmet til landets siste kommunistiske innenriksminister, den nå avdøde general Czeslaw Kiszczak, opplyser sjefen for Det polske historiske instituttet, Lukasz Kaminski. Det var Kiszczaks enke som skal ha ønsket å selge dokumentene.

- Det er vanskelig å si om dette er originale dokumenter eller forfalskninger. Jeg utelukker ikke personlig at han var med på noe i en periode som ikke var så veldig pent, men dette må også sees på i en større sosial sammenheng. Det er enkelt å anklage noen uten å ha opplevd det han opplevde på 70-tallet, sier Godzimirski, som selv er født, oppvokst og utdannet i Polen under kommunistregimet.

- Politisk maktkamp Selv om Walesa kan ha vært på listene til det kommunistiske sikkerhetspolitiet på 70-tallet, tror Godzimirski neppe det er tilfeldig at dokumentene kommer fram i lyset nå. Han peker på tre årsaker til det:

I NORGE: Walesa var i Norge i mai i fjor og diskuterte om demokratiet i Europa er i tilbakegang, blant annet med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. I det siste har han kritisert Polens nye regjering kraftig. 

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I NORGE: Walesa var i Norge i mai i fjor og diskuterte om demokratiet i Europa er i tilbakegang, blant annet med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. I det siste har han kritisert Polens nye regjering kraftig. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Dette må også sees på som en del av den politiske maktkampen i Polen.

Tidlig på 90-tallet samarbeidet han med de mektige høyre-fløytvillingbrødrene Lech og Jaroslaw Kaczynski, som fikk makta i Polen via Lov og rettferdighetspartiet (Pis) i 2005. De har imidlertid vært i konflikt siden. I tillegg forsvant det en del dokumentasjon under Walesas presidentskap fra 1990-1995, noe han ikke har stått ansvarlig for etterpå.

Pis fikk også rent flertall etter valget i oktober. I desember sa Walesa at den konservative regjeringen undergraver demokratiet og gjør Polen til et land verden ler av.

- De vil trekke ned Walesas image, og påstår perioden etter Sovjetunionens sammenbrudd var dårlig for Polen. De vil skape noe nytt og det er viktig for dem å peke på svakheter ved det forrige systemet, sier Godzimirski.

VANT FREDSPRISEN: Walesa (i midten) reiste ikke til Norge for å motta Nobels fredspris i 1983. Han var redd for å ikke slippe inn i Polen igjen. Her hører han Nobel-seremonien på radio i byen Gdansk.
Foto; John Myhre / Aftenposten / NTB scanpix
VANT FREDSPRISEN: Walesa (i midten) reiste ikke til Norge for å motta Nobels fredspris i 1983. Han var redd for å ikke slippe inn i Polen igjen. Her hører han Nobel-seremonien på radio i byen Gdansk. Foto; John Myhre / Aftenposten / NTB scanpix Vis mer