Tente på fyrverkeri inne i stall

Bråk flere steder i landet mandag kveld - flere henvendelser om fyrverkeri enn politiet klarer å håndtere.

LIVSFARLIG LEK: Det er blitt rapportert om mye uvettig bruk av fyrverkeri dagen før nyttårsaften. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Ungdommer har ifølge politiet tent på fyrverkeri inne i en stall med hester, på Stovner i Oslo, og skremte både hester og ansatte, før de løp fra stedet. Politiet er på vei.

Rideinstruktør ved stallen, Line Fuglstad, sier til Dagbladet at fyrverkeriene ble fyrt opp i en gang, og ikke inne i selve stallen.

- Heldigvis tok de fleste hestene det pent, men vi har et par individer som ble litt mer preget etter hendelsen, sier Fuglstad til Dagbladet.

Hun sier hester er fluktdyr, som ofte reagerer med å nettopp ville rømme når høye lyder kommer brått på.

- De skjønner ikke at dette er noe som skal være vakkert på himmelen. De vil løpe, derfor løper også mange gjennom gjerder og dit de kan om de hører fyrverkeri. Det er livsfarlig å være ute å ri på disse tidspunktene, sier Fuglstad.

Fyverkeri på buss

- I stallen ble det kastet kinaputter inn, som var så sterke at de ødela fliser i gulvet. Det sier litt om kraften, sier operasjonsleder ved Oslo-politiet, Tor Jøkling til Dagbladet.

Ingen så personene som kastet inn fyrverkeriet, men politiet er på stedet nå med en patrulje.

Flere steder i landet meldes det mandag at politiet får inn meldinger om at ungdommer sender opp fyrverkeri.

- Vi har fått mange meldinger om uvettig bruk av fyrverkeri i kveld - på busser, mot kjøretøy, i staller og ved T-banestasjon.

De fleste vi har tatt for dette er barn, ned i 12-årsalderen, sier Jøkling, som ber foreldre være skeptiske til om barna deres går ut med fyrverkeri, og følge godt med.

31 hendelser

Klokka 21.15 meldes det at noen har avfyrt fyrverkeri på en buss på Holmlia i Oslo. Ingen skal være skadd.

- Vi har så langt anholdt en ungdom som løp fra stedet, og vi søker etter ytterligere to personer som løp i retning Rosenholm, opplyser Oslopolitiet på Twitter.

Klokka 23.30 opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli at Oslopolitiet har hatt 31 hendelser knyttet til fyrverkeri siden klokka 16.00 mandag.

- Det er mange oppdrag på så kort tid. Dette er hendelser med stort skadepotensiale. Totalt uforsvarlig og farlig. Folk må ta seg sammen, sier Stokkli til Dagbladet.

Fyrte av mot burgersjappe

Også i Agder blir fristelsen for stor for enkelte ungdommer. Politiet melder at de mandag kveld har fått melding om ungdommer som kaster fyrverkeri mot et spisested i Markens gate.

- Det er ikke noe dramatisk. Det var en burgerrestaurant som meldte at ungdommer sendte fyrverkeri utenfor restauranten, og vi fikk inn det samme fra forbipasserende. Ingen er skadd, opplyser operasjonsleder Lars Hyberg til Dagbladet.

En halvtimes tid seinere melder politiet at de har stanset sju ungdommer på vei inn på en buss som passer til beskrivelsen. Det ble funnet fyrverkeri på flere. Foreldre er varslet og bedt om å hente ungdommene.

Mange meldinger

Oslopolitiet melder at de får inn flere meldinger, fra hele byen, om at ungdommer sender opp fyrverkeri i retning mennesker som befinner seg i nærheten.

- Hittil har vi ikke fått melding om noen er truffet og skadd, melder politiet.

Klokka 20.40 har også noen sendt opp fyrverkeri inne på Furuset T-bane, noe som igjen gjorde at brannalarmen ble utløst. Det er ingen brann på stedet.

De sender ut pratuljer for å gripe inn i eventuelle situasjoner. Klokka 21.30 meldes det om at noen sender fyrverkeri ned fra ei bru og ned mot biler som passerer under på Bjørndal i Oslo.

- Det er flere fyrverkerimeldinger enn vi klarer å håndtere. Vi er oppgitt over mengden bruk av uvettig fyrverkeri, sier Jøkling.

- Man bør tenke over hvilke konsekvenser det kan medføre om noen blir truffet av fyrverkeri, som for eksempel alvorlige øyeskader, eller at det antenner branner, sier operasjonslederen.

Tidligere på kvelden måtte politiet rykke ut til Mandal, der ungdommer skjøt fyrverkeri mot hverandre og forbipasserende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer