Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsdømt for dødfødsel:

Teodora Vasquez, drapsdømt for dødfødsel i 2008, er løslatt

Ble benådet.

STERKE BILDER: Familie og venner står klare når Teodora Vasquez' løslatelse torsdag. Foto: Edgar Romero/ Amnesty International
STERKE BILDER: Familie og venner står klare når Teodora Vasquez' løslatelse torsdag. Foto: Edgar Romero/ Amnesty International Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Teodora Vasquez, kvinnen som i El Salvador i 2008 ble dømt til 30 års fengsel for drap etter hun hadde en dødfødsel, ble i ettermiddag løslatt, bekrefter generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Dagbladet.

El Salvador er kjent for strenge abortlover. Vasquez løslates på benådning etter hun har sonet ti år med god oppførsel, men anses fortsatt som skyldig i rettssystemet.

Tatt i mot av venner og familie

Egenæs står blant venner og familie i det Vasquez løslates. Han forteller om rørende scener.

- Det er en utrolig varm familie. Absolutt hele familien på 13 stykker er her, blant annet mor, far, søstre og hennes 14 år gamle sønn, som ikke har sett henne fri siden han var fire år gammel, sier han.

Løslatelsen skal ha vært noe uvanlig, da store mengder presse, og justisministeren i El Salvador selv møtte opp og fulgte henne ut av fengselet.

- Etter løslatelsen holdt Vasquez tale, hvor hun takket alle organisasjonene for hjelpen med å få henne løslatt, sier Egenæs.

TOK TIL TÅRENE: Vasquez gjenforent med familie og venner utenfor fengselet. Hun har vært fengslet siden 2007. Foto: Edgar Romero/ Amnesty International
TOK TIL TÅRENE: Vasquez gjenforent med familie og venner utenfor fengselet. Hun har vært fengslet siden 2007. Foto: Edgar Romero/ Amnesty International Vis mer

Egenæs forteller at Vasquez vil fortsette arbeidet med å få løslatt minst 27 andre kvinner rammet av de strenge abortlovene, som hun etterlot seg i fengselet.

Egenæs og Amnesty Norge har hatt tett kontakt med advokatene til Vasquez, samt det som kan oversettes til «Borgerforeningen mot abortlovene».

Seier for kvinners rettssikkerhet

Lina Marcela Alvarez Reyes i Feministisk initiativ har vært i direkte kontakt med Vasquez advokat i El Salvador.

SEIER: Lina Marcela Alvarez Reyes har jobbet med saken til dømte Teodora Vasquez fra starten av. Hun sier frigjørelsen av Vasquez i dag gir god grunn til å feire. Foto: Privat
SEIER: Lina Marcela Alvarez Reyes har jobbet med saken til dømte Teodora Vasquez fra starten av. Hun sier frigjørelsen av Vasquez i dag gir god grunn til å feire. Foto: Privat Vis mer

- Vi anser dette som en kjempestor seier for kvinners rettssikkerhet og for alle som har krevd frihet for denne kvinnen, som er uskyldig dømt, sier Reyes.

Vasquez anket saken i desember, men tapte, og dommen på 30 års fengsel ble stående.

Bak bakteppet har justisdepartementet og en gruppe dedikert til å omgjøre saken, jobbet for å oppnå benådning.

Torsdag ettermiddag innfridde de.

- Advokat og familie venter utenfor fengselet, overlykkelige, sier Reyes.

Vasquez går i dag fri på benådning, etter god oppførsel og ti år sonet. Rettssystemet finner henne fremdeles skyldig, sier Reyes.

Reyes forteller at hun selv har vært i kontakt med Vasquez' advokater og flere menneskerettighetsorganisasjoner i Norge og El Salvador under hele prosessen.

ENDELIG FRI: Etter over ti år fengsel, blir Vasquez endelig løslatt. Foto: Edgar Romero/ Amnesty International
ENDELIG FRI: Etter over ti år fengsel, blir Vasquez endelig løslatt. Foto: Edgar Romero/ Amnesty International Vis mer

Var på jobb da barnet kom

Vasquez var på jobb og gravid i niende måned da hun hadde en dødfødsel, i 2007. Hun forsøkte å ringe etter ambulanse, før hun mistet bevisstheten. Hun ble tiltalt og dømt for drap etter hendelsen.

Ifølge hennes egen forklaring forsøkte hun å ringe etter ambulanse, men mistet bevisstheten. Da hun våknet, var hun lenket til ei sykeseng.

Politiet beskyldte henne for å ha framprovosert aborten, og det er årsaken til den strenge straffen. Straffen for abort er i utgangspunktet mellom to og åtte år, men Vasquez er dømt for drap.

Selv sa Vasquez at hun sonet for en forbrytelse hun aldri har begått, og at hun ville ha barnet.

«Las 17»

Teodora Vasquez er en av de såkalte «Las 17», på norsk «De 17». Det har blitt samlebetegnelsen for sytten dømt under El Salvadors strenge abortlover, sier Reyes.

Det sitter når enda flere kvinner i fengsel, ifølge Egenæs. Ifølge Reyes skal en annen kvinne løslates i mars.

Reyes har vært med på å kjempe for Vasquez' frihet fra starten av.

- Da denne saken kom ut demonstrerte vi utenfor utenriksdepartementet med en hel del organisasjoner for å kreve at Norge skulle sette press på El Salvador. At rettferdigheten nå slår gjennom i en så viktig sak, gir signal om at presset på El Salvador har virket. El Salvador har noen av verdens strengeste abortlover, sier Reyes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!