Teologi og politikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister og nyvalgt leder av Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, er også et aktivt og sentralt medlem i Misjonskirken på Nesodden. Det er hans fulle rett som menneske og privatperson. Men Høybråtens menighet er tilknyttet Det Norske Misjonsforbund - der ledelsen nylig har funnet det nødvendig å forfatte et skriv til sine menigheter om hvilke retningslinjer som bør gjelde overfor homofile. Ikke overraskende er Forbundet mot enhver form for «homofil praksis» og vil ikke ta opp mennesker som lever i homofilt partnerskap som medlemmer.

Det er Forbundets fulle rett. Det er ingen menneskerett å kunne bli medlem av et hvilket som helst trossamfunn. Men når helseministeren nekter å kommentere den prinsipielle problemstillingen utestengningen reiser, og er taus om sitt syn på homofili fordi dette er et teologisk og ikke politisk spørsmål, har han misforstått sin stilling og sitt mandat.

Merkelig nok henviser også statsminister Bondevik når det passer ham til at enkelte spørsmål av samfunnsmessig interesse er teologi og ikke politikk. Men de er begge knyttet til et parti som lever av samrøret mellom teologi og politikk. Kristelig Folkeparti ville aldri ha eksistert om ikke teologiske spørsmål hadde hatt politiske implikasjoner.

Dagfinn Høybråten er partiets leder. Han er muligens partiets neste statsministerkandidat. Når han er aktiv i en menighet tilknyttet Misjonsforbundet, som har så klare synspunkter på konsekvensen av homofil praksis, må Høybråten selv kunne uttale seg om spørsmålet. Han har selv valgt å tre inn i politikken. Da kan han ikke tro at den menigheten han som privatperson er tilknyttet ikke får politisk interesse. Han er intet vanlig medlem. Han er en av Norges viktigste politikere.

Vi forstår at det ligger en fristelse til makt og manipulasjon i å blande teologi og politikk det ene øyeblikket, for så å skille de to størrelsene i det neste, fordi spørsmålene blir ubehagelige. Men Kristelig Folkeparti er et parti som vel bør ha kraft til å motstå fristelser. Når det vil styre Norge gjennom teologien, er det et minstekrav at landets befolkning får vite de politiske konsekvensene av såkalt teologiske spørsmål.