Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teologi-professor om overgreps­anklagene: - Sjokkerende å se en kirke så ute av stand til å lære av sine feil

Norsk teologi-professor går hardt ut mot overgrepssiktet kardinal og etterlyser resolutt handling fra Vatikanet.

OVERGREPSSIKTET: Kardinal George Pell er pavens øverste økonomiske rådgiver. Nå må han svare på anklager om gjentatte seksuelle overgrep. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OVERGREPSSIKTET: Kardinal George Pell er pavens øverste økonomiske rådgiver. Nå må han svare på anklager om gjentatte seksuelle overgrep. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det har vært antydninger mot kardinal Pell lenge. Jeg synes først og fremst det er dypt tragisk av hensyn til ofrene, samtidig er det sjokkerende å se en kirke så ute av stand til å lære av sine feil.

Det sier Ola Tjørhom, katolikk og professor i teologi ved NTNU, til Dagbladet. Tjørhom kommenterer overgrepssiktelsen mot australske kardinal George Pell, én av pave Frans' nærmeste rådgivere.

Australske påtalemyndigheter tok torsdag ut en stevning mot Pell med bakgrunn i anklager om voldtekt og seksuelle overgrep som strekker seg langt tilbake i tid. Pell har hatt en toppstilling i Vatikanet siden 2014, og er den høyst rangerte ansatte i Vatikanet som noensinne er siktet for seksuelle overgrep.

TEOLOGI-PROFESSOR: Ola Tjørhom ved NTNU. Foto: Privat
TEOLOGI-PROFESSOR: Ola Tjørhom ved NTNU. Foto: Privat Vis mer

- Burde aldri blitt utnevnt

Mistankene mot ham er imidlertid gamle, ifølge Tjørhom, som kaller han «sterkt konservativ».

- Pell burde aldri blitt utnevnt. Dette var kjent før han ble utnevnt. Han er veldig innflytelsesrik, og innflytelsen er det paven som har gitt ham. Pell er ikke dømt ennå, men anklagene burde vært tilstrekkelig for at han ikke ble utnevnt til denne sentrale posisjonen, sier teologi-professoren.

Overgrep i den katolske kirke er ikke noe nytt. Derfor har pave Frans lovt nulltoleranse for seksualmisbruk.

- Jeg tror det er nulltoleranse nå. Men dette har en tragisk historie med anklager om mange prester, anklager som kom mange år etter at handlingen tok sted. I lang tid var kirkens strategi benekting og tilsløring. De mest aktive overgriperne ble sendt videre til en ny prestetjeneste hvor elendigheten fortsatte, sier professoren.

Derfor mener Tjørhom at det er betryggende at påtalemyndighetene tar saken, og ikke kirka.

- Jeg har ingen eksempler på overgrepssaker som har fått en tilstrekkelig grundig behandling uten at påtalemyndighetene har vært involvert, sier professoren.

Knusende rapport

Han viser til en rapport fra Jay College of Criminal Justice, som tok for seg overgrep helt fra 1950-tallet til 2002.

- Dette er en veldig viktig rapport fra 2011. Dette er en seriøs instans, det er all grunn for å ta det for god fisk, sier han.

Rapporten dokumenterer blant annet at cirka 10 700 overgrepsanklager ble registret i USA. Disse anklagene rettet seg mot 4500 prester, det vil si nesten fem prosent av presteskapet i denne tidsperioden.

Det avdekkes også at ti prosent av overgriperne var ruspåvirket i gjerningsøyeblikket. 27 prosent av ofrene ble tvunget til oralsex, mens 25 prosent ble penetrert.

- Dette er grufulle ting. Det er barn og ungdom. Det har blitt avdekket overgrep på barn helt nede i treårsalderen, sier Tjørhom.

Etterlyser mer handling

Teologi-professoren har ingen grunn til å tro at pave Frans' gjentatte beklagelser ikke er oppriktige.

- Men man må etterlyse mer resolutt handling her, sier han.

Det tror han også vil skje, hvis Pell domfelles.

- Dette har nå blitt en offentlig sak, og han kan ikke sitte i embetet eller ivareta oppgavene han har i Vatikanet hvis han blir dømt. Men man vet aldri. Det er mange toppfolk i kirka som har blitt anklaget for uakseptable forhold og som har blitt sittende.

- Karakterdrap

76 år gamle Pell avviser alle anklager og hevdet under en pressekonferanse i Vatikanet torsdag å være offer for det han betegner som et karakterdrap.

- Jeg ser fram til å møte i retten. Jeg er uskyldig i disse anklagene. De er usanne. Bare tanken på seksuelle overgrep er avskyelig for meg, sa kardinalen.

Kardinalen opplyste videre at han har fått permisjon fra stillingen som pavens øverste økonomiske rådgiver for å kunne reise hjem til Australia og renvaske seg fra anklagene.

Pave Frans «beklager» anklagene mot Pell og gir uttrykk for sterk støtte til kardinalen.

- Kardinal Pell har gjentatte ganger fordømt overgrepene mot mindreårige og kalt dem umoralske og utålelige, heter det i en kunngjøring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!