Omikron

Teori: Pandemien over etter omikron

Omikron kan være den siste greske bokstaven du trenger å forholde deg til i coronapandemien. Det mener immunolog Anne Spurkland. FHIs Frode Forland sier at det kan være i «virusets interesse» å bli mindre farlig - men advarer mot risikoen for at mange blir syke samtidig.

OPTIMIST: Covid-19 kan bli «som en vanlig forkjølelse for de aller fleste av oss» - og omikron kan bli den siste greske bokstaven noen av oss trenger å forholde oss til i pandemien. Det tror immunolog og UiO-professor Anne Spurkland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OPTIMIST: Covid-19 kan bli «som en vanlig forkjølelse for de aller fleste av oss» - og omikron kan bli den siste greske bokstaven noen av oss trenger å forholde oss til i pandemien. Det tror immunolog og UiO-professor Anne Spurkland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Jeg tror ikke vi kommer til å se en framvekst av en ny runde som dette når vi er ferdig med omikron. Det gjenstår selvfølgelig å se, men jeg tror det blir sånn. Immunforsvaret er «smartere» enn viruset, på grunn av medfødt evne til å mutere antistoffene som lages ved hvert nytt møte med viruset eller vaksinen, sier immunolog og UiO-professor Anne Spurkland til Dagbladet.

I et innlegg på sin egen blogg, ImmunGlimt, stiller hun følgende spørsmål:

«Vil vi komme til å trenge hele det greske alfabetet for å gi navn til nye bekymringsvarianter før vi er ferdig med covid-19-pandemien?»

For ordens skyld: Omikron er bokstav nummer 15 av totalt 24 i det greske alfabetet.

Svaret gir hun selv:

«I løpet av det kommende året (pandemiens tredje år) vil veldig mange flere enn nå, verden over, ha blitt vaksinert eller infisert gjentatte ganger. Da vil vi nå et punkt der viruset ikke lenger har tilstrekkelig spillerom for endring før det enten fanges opp av immunforsvarets antistoffer eller svekker egen evne til å spre seg effektivt», skriver Spurkland, og konkluderer:

«Da blir SARS-CoV-2-infeksjon bare som en vanlig forkjølelse for de aller fleste av oss, og vi kommer ikke lenger til å bry oss med å sette greske bokstaver på nye varianter av SARS-CoV-2.»

- Is i magen

- Er det du beskriver på bloggen din i praksis flokkimmunitet?

- Nei, ikke helt. Det er mer en beskrivelse av hvordan covid-19-pandemien kan ende med å bli en forkjølelse forårsaket av et endemisk virus. Vi kommer nok til å oppleve at viruset dukker opp av og til, men ikke som noe globalt problem, sier Spurkland til Dagbladet.

For dem som var på julebordet på Louise, ser omikron så langt ikke ut til å ha forårsaket alvorlig sykdom, framholder Spurkland.

- For samfunnet kan det bli et problem hvis viruset går gjennom befolkningen og mange blir smittet på en gang. Det kan komme til å bli voldsomt for sykehusene de neste to, tre månedene.

Likevel må vi ha «is i magen», mener Spurkland.

- Vi er fortsatt bare ti, elleve dager inn i dette, og vi vet ennå ikke hvor alvorlig omikron være. Men når vi er ferdig med dette, håper og tror jeg at vi ikke får en ny runde med en bekymringsfull virusvariant som er blitt oppkalt etter det greske alfabetet.

Sett med virusets øyne

Dagbladet har forelagt Spurklands uttalelser for fagdirektør Frode Forland i FHI.

- Dette er en interessant betraktning fra en immunolog, og for så vidt i tråd med det vi i FHI beskriver som vårt «bestefallsscenario» i møte med omikron-varianten. Vi kan håpe at dette viruset er mer smittsomt og mindre farlig, og at det dermed vil gå gjennom befolkningen og skape en stor grad av naturlig immunitet, sier Forland til Dagbladet.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad forteller om omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Vis mer

Som alle andre levende organismer, er virus underlagt evolusjonsbiologiens regler:

- Ut ifra «virusets perspektiv», om man kan tenke slik, er det kanskje det aller gunstigste: at viruset får god evne til å spre seg, uten at det dreper verten. Det er i «virusets interesse», forklarer Forland.

Flere forskere har framhevet teorien om at andre coronavirus kan ha kommet inn i verden nettopp slik, ifølge Forland.

- Vi har en fire-fem andre coronavirus som er en del av «forkjølelsesvirus-porteføljen», for å si det slik. Det kan godt hende at de på et tidspunkt har vært mer alvorlige, for så å bli mindre alvorlige med åra. Det er slik de rent evolusjonsmessig kan ha fått fotfeste - langt tilbake, før vår tid.

OMIKRON: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol innkalte til pressekonferanse om omikron-smitten. Her understreket hun at det er viktig at folk vaksinerer seg. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

- Må være føre-var

Spurkland peker på et viktig poeng, mener Forland.

- Like fullt er risikoen at mange nå blir syke. Selv om de ikke blir så alvorlig syke, kan det føre til en stor belastning på helsetjenestene i de månedene vi har foran oss. Det begrunner at vi må være veldig føre-var i den fasen vi er i nå, inntil vi vet mer om smittsomhet, alvorlighet og vaksineeffekt. I tillegg har vi et stort pågående utbrudd med delta-varianten som vi må få kontroll over, sier han.

Per nå har ikke FHI tilstrekkelig med kunnskap til å vurdere sannsynligheten for at «bestefallscenarioet» slår til, ifølge Forland.

- Foreløpig har vi kunnskap til å si at omikron sannsynligvis er mer smittsom. Vi har indikasjoner på at vaksinen ikke virker så godt mot smittsomhet, men ikke nok informasjon til å si noe om hvorvidt vaksinene fortsatt virker bra mot alvorlig sykdom, eller hvor alvorlig sykdom denne varianten gir.

Han viser til at vaksinenes effekt er knyttet til strukturen i spike-proteinet i coronaviruset, hvor omikron-varianten har en rekke mutasjoner.

- Ut ifra det kan man tenke seg at vaksinene er mindre effektive. Både det vi så på Aker Brygge, og det vi ser i Sør-Afrika, tyder på det samme.

I løpet av få uker vil vi trolig ha vesentlig mer informasjon om omikronvarianten, framholder Forland.

- Da kan man vurdere om tiltakene eventuelt må endres på nytt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer