Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teppebomber Talibans stillinger

Taliban har for første gang tatt journalister med til Kandahar. Samtidig teppebomber USA nå Talibans stillinger i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 25. dag på rad bomber USA afghanske mål. Lavtflyende jetfly og bombefly traff mål nord for hovedstaden Kabul, ifølge nyhetsbyrået AP. Vitner forteller at store skyer av røyk kunne sees etter hvert som bomber og raketter slo ned. Talibans motstandere sier at Taliban-bygninger er truffet, men kunne ikke si noe om hvor store skadene er. Samtidig bomber amerikanerne frontlinjene til Taliban utenfor Mazar-e Sharif for å hjelpe Nordalliansen med å rykke frem.

Amerikanerne slapp flere bomber enn tidligere og brukte både «intelligente bomber», som skal treffe programmerte mål, og vanlige bomber.

Slipper journalistene til

Den amerikanske bombingen er blitt kraftigere etter at Pentagon har innrømmet at amerikanske soldater er i Afghanistan. Forsvarsminister Rumsfeld sier at soldatene er med på å dirigere bombene mot riktig mål.

Mens bombene begynte å falle over Kandahar i går, tok Taliban vestlige journalister med opp på hustak så de kunne se bombingen på nært hold. Etterpå ble 29 utenlandske journalister tatt med til det som engang var et sykehus i Kandahar. Sykehuset er bombet til ruiner, og ifølge Taliban døde mellom 15 og 25 mennesker i angrepet.

Sykehuset ble drevet av Røde Halvmåne, den arabiske versjonen av Røde Kors. Nå er det et stort krater i den ene delen av det tidligere sykehuset, og sykebiler er knust av bygningsdeler som har falt ned. Journalistene fikk snakke med syke som skal ha blitt såret i angrepet, men fikk ikke se noen av de døde.

Utenriksminister Wakil Ahmed Muttawakil utfordret Blair og Bush til å sende soldater:

- La dem komme på bakken. Vi vil slåss, og så skal vi se hvem som vinner.

Det er første gang journaliser har blitt sluppet inn i byen som er Talibans hovedkvarter siden USA startet bombingen søndag kevld 7. oktober.

Pentagon benekter at de har bombet sykehuset, men innrømmer at de har prøvd å bombe en bygning 30 meter unna. Denne bygningen var ifølge Pentagons talsmann Bryan Whitman «et legitimt terroristmål». Men Whitman sier at angrepet var mislykket:

- Vi traff ingen av bygningene, sier han. På spørsmål om journalistene blir lurt av Taliban, understreker Whitman at Taliban-lederne tidligere har løyet gang på gang.

Uenighet mellom USA og Nordalliansen

USA klager på at Nordalliansen ikke har gitt dem nok informasjon om målene som bør bombes, mens Nordalliansen klager på at USAs angrep mot Taliban er for svake til at det hjelper Nordalliansen i krigføringen.

Bombene som dreper uskyldige, øker motstanden mot USA og flytter oppmerksomheten bort fra Osama bin Laden og terroristene hans. I Pakistan hevder Talibans eneste ambassadør at mellom 1500 og 1600 mennesker er drept av amerikanske bomber. Om noen uker begynner den hellige måneden Ramadan. Nordalliansen ber om at bombingen fortsetter gjennom Ramadan, ifølge CNN. Syria ber om at verden fortsetter å stå sammen mot terrorisme.

TILBAKE FRA TOKT:</B> Et F/A-18 Hornet-fly returnerer til fartøyet USS Carl Vinson etter tokt over Afghanistan i går kveld.
RUINER: Afghanere viser frem en bygning i Kandahar som er truffet av en amerikansk bombe. De hevder at minst ti mennesker omkom i angrepet.
Hele Norges coronakart