Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teppefall for Taliban

Det er teppefall for Taliban, men det er lenge til freden kommer til Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Intens bombing, store tap og økende fiendtlighet fra befolkningen i Kandahar tok fra Mohammad Omar det siste håp om det islamistiske paradiset Afghanistan. På dagen to måneder etter at USA slapp de første bombene rundt Kabul 7. oktober, begynte Taliban å levere inn våpnene i Kandahar.

- Men det tar garantert mer enn 60 dager å etablere fred i Afghanistan. Til det er situasjonen mellom pashtunske grupper og kommandanter for uavklart.

Typisk nok begynte rivaliserende anti-talibangrupper å skyte på hverandre, straks de hadde inntatt Kandahar fredag. Situasjonen i den sønderbombede byen var mildt sagt kaotisk.

Afghanistan flyter av våpen og konkurrerende grupper, og nå fly kter talibansoldater i alle retninger for å finne gjemmesteder i eller utenfor Afghanistan. Hatet stikker dypt i mange områder etter fem års beinhard undertrykkelse. Det er ikke sikkert det er nok å kaste turbanen og gå til frisøren for å slippe unna hevnaksjoner, og talibansoldater begynte å flykte opp i fjellene fra Kandahar allerede torsdag.

Pakistan forsikrer at grensevaktholdet er skjerpet. Men når flyktninger klarer å ta seg over de stengte grensene, er det neppe umulig for en talibansoldat heller.

Araberne, tsjetsjenerne og afrikanerne som har slåss sammen med Taliban, har ikke noe håp om nåde fra Afghanistans nye ledelse. Talibankrigerne fra Pakistan stiller kanskje i en annen kategori.

- Pakistanerne er afghanernes broderfolk, sa Afghanistans nye leder Hamid Karzai fredag da han ble spurt om skjebnen til utlendingene som har slåss med Taliban.

Det gjenstår å se om skjebnen innhenter lederen deres, Mohammad Omar. Kommisjonen som samler inn taliban-våpnene, hevdet fredag at Omar ikke lenger er i Kandahar, noe amerikanerne ikke tror på.

USA står fast på at han skal stilles til ansvar for å ha nektet å utlevere den terrorettersøkte Osama bin Laden, men forsvarsminister Donald Rumsfeld sa torsdag at det «er mange måter å gjøre det på», noe som kan tolkes dit hen at USA ikke nødvendigvis vil forlange at Omar stilles for en amerikansk domstol hvis han blir pågrepet.

Hamid Karzai sa torsdag at han hadde lovet Omar og de afghanske og pakistanske krigerne amnesti, men fredag var han åpenbart presset til retrett: Løftet gjaldt bare hvis Omar tok avstand fra terrorisme.

- Det har han ikke gjort, og derfor må han stå til ansvar, sa Karzai. Han sa også at han ikke ante hvor Omar befinner seg.

For Karzai er avvæpningen av Taliban uansett en svært viktig styrkemarkering i forkant av regjeringsinnsettelsen i Kabul 22. desember.

Men eksilafghanere i Peshawar antyder at Omar prøver seg på et siste knep ved å overgi seg til en av sine beste venner. Mannen som blir guvernør i Talibanbevegelsens kjerneområde, Naqibullah, var den sterkeste av mujahedin-kommandante som styrte den delte byen da Taliban marsjerte inn høsten 1994, og den som hjalp Omar med å etablere sitt høysete der.

Hvis noen kan beskytte Taliban nå, må det være Naqibullah. Han er også på god fot med flere Nordallianse-ledere og kan kanskje få satt fri krigsfanger fra Mazar-i-Sharif og andre steder.

En guvernør i Kandahar er en viktig person i Afghanistan, og kan med rette gjøre krav på representasjon i Kabul, blir det sagt.

Men de fleste kommentatorer mener Taliban som politisk bevegelse er død. Selv om Omar har sagt at Taliban vil begynne geriljakrig hvis de tvinges til det, er styrkene nå så demoraliserte og tapene så store, at en geriljaoffensiv neppe er å tenke på mange år.

- Jeg tror vi skal dra hjem nå, sa Talibans tidligere ambassadør i Pakistan, Abdul Zaeef stillferdig da han holdt pressekonferanse torsdag.

Ifølge Taliban selv har amerikansk bombing drept 10.000 Taliban-soldater.

(NTB)

Hele Norges coronakart