Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Teppelegger grensa med landminer

India legger nå ut mange hundre tusen landminer langs grensa til Pakistan fra Himalaya i nord til Indiahavet i sør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge ga i 1998 tilsagn til 525 millioner kroner over en femårsperiode til minerydding og hjelp til mineofre, såkalte minetiltak. Samtidig er det et alvorlig tilbakeslag for Ottawa-avtalen fra 1997 om forbud mot landminer. Og det er 15 norske mineryddere i gang i Afghanistan akkurat nå.

Det dobbelt tragiske med Indias teppelegging med landminer langs grensa er at de nye landminene kommer i tillegg til miner som er lagt ut gjennom tre kriger siden 1947.

Også Pakistan har begynt minelegging av grensa. Den internasjonale bevegelsen mot landminer har regnet ut at India har et lager på mellom fire og fem millioner landminer, mens Pakistan har seks millioner landminer.

Bekrefter

For ei uke siden ble 11 mennesker drept av indiske landminer i Punjab-regionen. To dager tidligere ble 19 indiske soldater drept i en liknende eksplosjon på grensa til Rajastan, skriver den britiske avisa The Guardian.

Avisa skriver at politisk rådgiver Jitendra Misra ved Indias ambassade i London har bekreftet at det legges ut nye landminer langs grensa mellom India og Pakistan.

- Vi gjerder inn områdene som minelegges. Dessuten markerer vi minene tydelig. Vi har begynt mineleggingen mot vår egen vilje for å kunne forsvare oss, sier Misra, som legger vekt på at det bare er langs grensa landminene legges.

Misras forklaring er en fattig trøst for de mange som i fem år har kjempet en intens kamp mot landminer, som man regner med har tatt livet av 26000 mennesker i året.

Norge var et av de første landene som godkjente Ottawa-avtalen, og Nobels fredspris ble i 1997 gitt til Jody Williams og den internasjonale bevegelsen mot landminer. President George W. Bush har derimot gitt klart uttrykk for at landminer skal brukes i forsvaret av USA og USAs allierte. Storbritannia ratifiserte Ottawa-avtalen i 1997, og avdøde prinsesse Diana var en av frontfigurene i kampen mot landminer.

Spent situasjon

Mineleggingen av grensa mellom India og Pakistan er Indias svar på den spente situasjonen i Kashmir og terrorangrepet på den indiske nasjonalforsamlingen før jul. Den dødelige markeringen setter ikke bare kampen mot landminer mange år tilbake, men den øker også spenningen mellom India og Pakistan.

I neste uke reiser USAs utenriksminister Colin Powell og Storbritannias statsminister Tony Blair til India og Pakistan. Indias forsvarsminister, George Fernandes, skal også besøke Washington om kort tid.

KLARGJØR NYE LANDMINER: Indiske soldater gjør klar landminer til utplassering på grensa mot Pakistan.
Hele Norges coronakart