Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tequila-krig herjer Mexico

I Mexico er tungt væpnede vakter nå satt inn for å beskytte råvaren til et av verdens mest populære brennevin for tida: Tequila.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaktene kjemper døgnet rundt mot tyver som stjeler kaktusplanten agave. Tyvene tjener 720 kroner per plante. Blir de tatt av vaktene, får de betaling i bly.

Tequilaprodusenten José Cuervo har sendt 125 væpnede vakter ut på jordene der tusener av blå agaveplanter står i lange rader. Kjerna i agaveplanten inneholder saften som brukes til å lage tequila, og den har blitt en svært etterspurt råvare de siste årene.

Bare tequila laget av agave høstet i delstaten Jalisco og noen få andre steder i nabodelstatene, får lov til å hete tequila.

Lukrativt

Tidligere var ikke tilgangen på agave noen bekymring for produsentene av Mexicos nasjonaldrikk. Nå er alt forandret. Tequila er blant verdens mest populære brennevin. Etterspørselen har eksplodert, mens tilbudet av agave har sunket etter at sopp ødela millioner av planter i 1997.

Prisen på agave er dermed tidoblet og med ett ble det lukrativt for tyver å stjele de ettertraktede plantekjernene. Ei last med de opp til 70 kilo tunge kjernene representerer flere års vanlige inntekter for fattige folk i Mexico. Kjernene likner gigantiske ananaser.

Omfanget av tyveriene har variert fra to planter til planter verd 630000 kroner, skriver International Herald Tribune.

Tyveriene har sendt sjokkbølger gjennom delstatshovedstaden Tequila der de største produsentene, Cuervo, Sauza og andre, holder til. Politiet i byen har satt av 10 politimenn som bare jobber med å fange agavetyver.

- De stjeler som ravner. De kommer inn om natta med pickuper, sier tequilaprodusenten Felipe Camarena til Newsweek.

Private hærer

Men politiets innsats er ikke nok for tequilaprodusentene. De har nå satt inn private hærstyrker for å bekjempe kjeltringene. Tungt væpnet patruljerer de agaveplantasjene dag og natt. Agaven er ikke bare en viktig inntektskilde for Mexico. Planten og brennevinet er en del av identiteten, skryter produsentene.

- Når en person stjeler agave, fornærmer han hele det meksikanske folket. De stjeler vår historie og en del av vår kulturelle identitet, sier Fernando Flores Zzñiga som leder José Cuervo, landets ledende tequilaprodusent.