Terje: -  Jeg lå over pulten i tre år

Læreren syntes det var greit at Terje (31) sov seg gjennom tre år på ungdomsskolen, så lenge han ikke bråket. Nå håper han på en ny start i betong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Så lenge jeg holdt kjeft, kunne jeg bare ligge på pulten min, rett foran lærerinna. Jeg satt helt fremst, og lå over pulten i tre år. Skolen burde nok tatt meg mye hardere enn de gjorde, sier Terje Olsen (31). I dag er han, Stian Steen (22) og Hassan Elmessaoudi (29) elever på byggeplassen på Tjuvholmen i Oslo. Ingen av dem har fullført videregående skole. De har mange korte jobber bak seg, som sjauere, slakteriassistenter og søppeltømmere. Bakgrunnen for at de sklei ut av skolen, er ulik.

Drømmer om fagbrev

Terje sleit med rusproblemer på ungdomsskolen. Seinere har det blitt mange tremånedersjobber. Nå har han lagt dette bak seg.

-  Nå er jeg skikkelig gira på å få fagbrev. Jeg skal få det til! Kanskje det går an å få lån og få kjøpt seg leilighet etter hvert også, sier 31-åringen.

De tre er nå betongfag-elever på byggeplassen, et spesialtilbud som entreprenørbransjen tok initiativ til og som Aetat betaler. Lykkes de dette året, har de fagbrev etter to år som lærlinger. Én dag i uka har de allmennfag i brakka på anleggsområdet. Det må til for at de skal kunne få fagbrev til slutt.

-  Jeg vil ha fagbrev, utdanning og trygghet. Noen jobber på lager hele livet uten utdanning, men jeg synes det ville være godt å ha et yrke, sier Stian. De vil ikke spekulere i hvorfor så mange gutter faller utenfor. Men de anbefaler det ikke.

-  Jeg tror ikke så mange er så interesserte eller tenker så mye på framtida når de er 16 år, sier Stian. -  Uten dette ville jeg nok fortsatt gått hjemme, fortsetter han.

Smitteeffekt

Tilbudet er ment for unge voksne som har ramlet utenfor skole- og arbeidsliv.

-  Konsekvensen er annerledes når tusen gutter ramler ut av skoleverket enn når tusen jenter gjør det. Ta for eksempel stoffmisbruk og voldskriminalitet. Det er mye vanligere blant gutter enn jenter, sier Asle Hermansen i Veidekke. Han leder prosjektet Skole på byggeplass, og ser at en del av elevene sliter med skriving og lesing.

-  Jeg tror at når du har mislyktes i så fundamentale ting på skolen, så smitter det over på andre ting, sier Hermansen. Han tror skolen kan gjøre mye for å få flere til å lykkes.

-  Framtidas håndverkere må gjøre en del skrivearbeid også, blant annet skrive rapporter. Men for oss er det ikke om å gjøre å skape skriveglede, men derimot å vise at skrivingen er en del som hører til yrket. Jeg tror nøkkelen til å få flere til å fullføre videregående skole, er å integrere fagene i hverandre, slik at elevene opplever nytten.