BARE 28 ÅR: Terje Lohndal er Norges yngste professor. - Det har krevd vanvittig mye hardt arbeid og lite søvn i perioder, sier han. Foto: NTNU
BARE 28 ÅR: Terje Lohndal er Norges yngste professor. - Det har krevd vanvittig mye hardt arbeid og lite søvn i perioder, sier han. Foto: NTNUVis mer

Terje (28) er Norges yngste professor

- Jeg kan fortsette å jobbe i timesvis etter jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terje Lohndal er bare 28 år, men har doktorgrad og en forskningsproduksjon tilsvarende minst to doktorgrader. Nå har han fått tittelen professor - som Norges aller yngste.

- Det gjør meg veldig ydmyk, og er selvfølgelig veldig artig, sier sørlendingen til Dagbladet.

Vurdert i seks måneder 28-åringen føyer seg med tittelen inn i den korte - men gjeve - rekka av unge professorer, som filosofen Arne Næss, som ble professor som 27-åring i 1939 og Jan Martin Nordbotten.

- Det føles helt rart å være på den lista. Det er en veldig fin belønning på alt det jeg har jobbet med de siste åra, sier Lohndal, som nå kan skilte med tittelen professor i engelsk lingvistikk ved NTNU i Trondheim.

Det var Adresseavisa som først omtalte professoren, som fikk sin utmerkelse i dag, torsdag.

Det var på ingen måte en kort prosess:

- Mange av kollegaene mine spurte meg hvorfor jeg ikke var professor, for de mente jeg hadde gjort det som skulle til. Så da søkte jeg, og nå har en internasjonal kommite vurdert arbeidet mitt i seks måneder, sier ungkaren.

-  Og nå har jeg fått en seks-siders avhandling om hvorfor de sier ja til at jeg får tittelen, sier Lohndal, som tidligere har fått en rekke priser og er landets yngste førsteamanuensis, til Dagbladet.

- Lite sosial - Hvordan har du rukket alt dette?

- Det har krevd vanvittig mye hardt arbeid og lite søvn i perioder. Jeg har vært lite sosial og sett mindre til familien min. Ellers hadde det ikke vært mulig, sier han.


Han sier det var avgjørende å ha interessen for fagfeltet - språk og språkets utvikling. Hans 15 sider lange CV beviser interessen: han har rukket å gjøre ekstremt mye.

- Jeg har en veldig genuin interesse for forskningsfeltet, og kan jobbe fortsette å jobbe i timesvis selv etter jobb. Det var en periode da jeg skrev den ene doktorgraden i USA, at jeg bare sov i fire timer om natta.

- Men nå sover jeg seks timer om natta, sier han.

Professoren har på ingen måte alltid interessert seg for språk.

- Jeg husker jeg ble fortalt at det «ikke var noen vits» å bli god i språk, for da var det eneste jeg kunne bli, lærer. Så da la jeg det fra meg litt. Det var først da jeg skrev et 50-siders lang særemne om språk at jeg var solgt, sier han.

28-åringen er naturlig nok like ung som mange av studentene han underviser ved Instituttet for språk og litteratur ved Det humanistiske fakultet på NTNU.

- Det er litt snodig, det er mange som synes jeg ser ut som en student når jeg skal undervise. Utenom at jeg jobber ekstremt mye, så er jeg nok som 28-åringer flest.

- Hugger ved - Finner du noen gang tid til å slappe av og ikke gjøre noe?

- Jeg er ikke så flink til å slappe av, men når jeg skal det, så ser jeg film, er med venner eller jogger. Men faktisk er det å hugge ved det aller  beste jeg kan gjøre for å hente energi, avslører han.

DOKTOR: - Her er et bilde fra da jeg ble kreert til doktor ved University of Maryland i mai 2012. Bildet viser meg i kjolen og hatten som er obligatorisk ved slike arrangementer, sier Terje Lohndal. Foto: Privat
DOKTOR: - Her er et bilde fra da jeg ble kreert til doktor ved University of Maryland i mai 2012. Bildet viser meg i kjolen og hatten som er obligatorisk ved slike arrangementer, sier Terje Lohndal. Foto: Privat Vis mer

- Da klarer jeg å legge vekk alt annet.

Lohndal håper han kan inspirere unge akademiker-sjeler.

- Det kan kanskje sammenlignes med å være toppidrettutøver: du må satse alt, jobbe hardt og være målbevisst. Jeg håper jeg kan inspirere og vise betydningen av å jobbe veldig hardt, sier han.

NTNU-rektor Gunnar Bovim hyller ifølge Adresseavisa Lohndal for hans eksepsjonelle innsats.

- Jeg er veldig stolt av at Terje er en av våre forskere, og jeg er imponert over at han er så ambisiøs. Han har fulgt sin egen vei, og er et forbilde for andre både som forsker, formidler og foreleser, sier Bovim i en pressemelding.