Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terje advarte mot myrene

Kjentmann Terje Stensland hadde offiserer på befaring før øvelsen som kostet to unge soldater livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lokal kjentmann Terje Stensland sier til avisa Fremover at han advarte forsvaret spesielt om myrene i området der stridsvognen fra Telemark bataljon sank torsdag kveld.

To soldater omkom i ulykken. Myra var så liten at den ikke var avmerket på vanlige kart, inkludert forsvarets øvningskart.

Lite is

Ifølge Stensland hadde han med seg en offiser fra øvelsesledelsen på rekognosering mandag. Skuterturen gikk helt inn til området der ulykken skjedde.

- Vi var helt oppe med Trollhøgda, og jeg advarte spesielt mot myrene, sier han til Fremover.

Han hevder han gjentok advarselen til en annen norsk offiser som var ute og rekognoserte området for svenske styrker bare noen timer før ulykka.

Han sier myrene i området er lunefulle, med varierende istykkelse fordi myrene avgir varme.

- Disse myrene er flerfoldige meter dype. Det er noe alle lokalkjente er klar over, sier han.

Terje advarte mot myrene

Lytter til råd

Kommandørkaptein Thom Knustad i øvelsesledelsen vil ikke kommentere Terje Stenslands påstander som enkeltsak.

- Men vi har vært i kontakt med veldig mange lokale i dette området både før og under øvelsen. Vi har fått mange gode råd, og tatt disse med i betraktningen hele veien, sier Knustad til Dagbladet.no.

Han sier Forsvaret er veldig klar over farene forbundet med stridsvoknkjøring i snødekket landskap, der man ikke alltid har full oversikt over hva som kan lure under.

- Vi bruker all den informasjonen som er tilgjengelig, sier han.

Pårørende på stedet

I dag er de pårørende til de avdøde soldatene Knut Christian Syse (21) fra Tønsberg, og Kenneth Møller Nyen (21) fra Våler i øvelsesområdet. Der har de samtaler med de avdødes kolleger i stridsvogneskadronen de tjenestegjorde i, og skal senere ha samtaler med øvelsesledelsen og forsvarsledelsen.

- De vil også bli tilbudt å se stridsvognen og ulykkesstedet, sier Knustad til Dagbladet.no.

Terje advarte mot myrene

Stridsvogneskadronen fra Telemark Bataljon har foreløpig ikke bestemt seg for om de vil fortsette øvelsen eller returnere til Rena Leir. Signaler tyder på at mannskapene ønsker å fortsette øvelsen.

Den resterende øvelsesstyrken på tilsammen 10 000 soldater fra 11 land fortsetter øvelsen som fastsatt.

OMKOM: Knut Christian Syse (21) fra Tønsberg, og Kenneth Møller Nyen (21) fra Våler i øvelsesområdet
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling