Terje Breivik ny nestleder i Venstre

Med 147 mot 94 stemmer.

NY NESTLEDER: Terje Breivik. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
NY NESTLEDER: Terje Breivik. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terje Breivik fra Ulvik er valgt til ny nestleder i Venstre med 147 mot 94 stemmer som ble gitt til utfordreren Guri Melby fra Orkdal.

På forhånd var det ingen som våget å spå utfallet i duellen om å bli ny nestleder i Venstres ledertrio, sammen med partileder Trine Skei Grande og første nestleder Ola Elvestuen.

Valgkomiteen hadde innstilt enstemmig på Breivik, mens Sør-Trøndelag Venstre ville ha Melby. Begge kandidatenes støttespillere mobiliserte helt inn i landsmøtesalen lørdag ettermiddag.

Breivik trengte 121 stemmer for å bli valgt. Da opptellingen var unnagjort, hadde han sikret seg seieren med en margin på 26 stemmer.

Melby ble straks etterpå klappet inn som fremste kandidat til en plass i Venstres sentralstyre.

Veteranstøtte - Takk for kampen. Det har vært bra for oss begge, sa Breivik til utfordreren etter valget.

Tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum var blant dem som i forkant av valget oppfordret landsmøtet til å stemme på Breivik. Dørum omtalte Breivik blant annet som raus, direkte, ryddig og dyktig.

Selv sa den tidligere generalsekretæren i partiet at hans hjertesak er og vil være næringspolitikk.

- Verdiskaping, velferd, næring og finans er overskriftene på det jeg vil bidra med, sa Breivik blant annet i sin valgkamptale til landsmøtet.

Uten sektor Melby (31) fikk blant annet støtte fra Grimstad-ordfører Hans Antonsen, som mente at hun ville hatt den nødvendige bredden til å fylle rollen som nestleder.

Også Melby selv understreket allroundegenskapene i sin valgkamptale:

- Jeg stiller ikke til valg for å bli talsperson for en hjertesak. Jeg vil ikke være en sektorpolitiker, men en god talsmann for Venstre, sa hun blant annet.

Trine Skei Grande ble gjenvalgt som partileder uten motkandidater, men med varm og lang applaus. Også første nestleder Ola Elvestuen ble klappet inn uten motkandidat.

Distriktskamp Det ble også en svært jevn kamp om en av plassene i sentralstyret.

For etter at Helge Solum Larsen trakk seg som følge av voldtektsanklagene mot ham i februar, sto Rogaland uten noen representant i de sentrale Venstre-organer. Rogaland Venstre ønsket det annerledes, og foreslo tidligere fylkesleder og sittende bystyremedlem i Stavanger Iselin Nybø som motkandidat til Ulvikingen Mona Haugland Hellesnes, som var foreslått av valgkomiteen.

Etter flere flammende støtteinnlegg for hver av de to, valgte landsmøtet Nybø med 122 mot 117 stemmer.

(NTB)