Terje Moe Gustavsen er død

Han gikk bort 64 år gammel.

HAR GÅTT BORT: Terje Moe Gustavsen er død. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
HAR GÅTT BORT: Terje Moe Gustavsen er død. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Vegdirektør i Statens Vegvesen og tidligere samferselesminister for Ap, Terje Moe Gustavsen, døde i natt etter kort tid sykeleie.

Han ble 64 år gammel, og etterlater seg kona Mildrid og barna Maren og Einar.

Ifølge Statens Vegvesen var Gustavsen den siste uka innlagt på sykehus med en kraftig lungeinfeksjon.

«MOTOREN»: Her er Terje Moe Gustavsen sammen med Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg og fylkesordfører Anette Solli i Akershus da revidert Oslopakke 3-avtalen ble presentert i 2016. Moe Gustavsen blir omtalt som motoren i Vegvesenet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
«MOTOREN»: Her er Terje Moe Gustavsen sammen med Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg og fylkesordfører Anette Solli i Akershus da revidert Oslopakke 3-avtalen ble presentert i 2016. Moe Gustavsen blir omtalt som motoren i Vegvesenet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Formidabel innsats

Dagens samferdselsminister, Jon Georg Dale, skriver på Facebook at han i dag mottok budskapet.

- Det er med stor sorg jeg i dag har mottatt den triste beskjeden om at vegdirektør og tidligere samferdselsminister Terje Moe Gustavsen har gått bort. Terje har gjort en formidal innsats for norsk samferdsel gjennom mange år, og det vil merkes at hans store arbeidskapasitet og smittende engasjement er borte. Mine tanker går nå til Terje sine nærmeste, skriver samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Han sier videre at Moe Gustavsens innsats har vært imponerende, særlig når det gjelder trafikksikkerhet.

- Som samferdselsminister fremmet han Nullvisjonen for Stortinget – en visjon om ingen drepte og hardt skadde i trafikken. Nullvisjonen ble vedtatt i 2001, og har hatt mye å si for at tallet på drepte og hardt skadde har gått dramatisk ned og nå er blant de laveste i verden, sier Dale i en pressemelding.

NULLVISJONEN: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen, statssekretær Bård Hoksrud og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under presentasjonen av en tiltaksplan for trafikksikkerhet med 122 konkrete tiltak for å redusere antall drepte og hardt skadde på norske veier. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NULLVISJONEN: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen, statssekretær Bård Hoksrud og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under presentasjonen av en tiltaksplan for trafikksikkerhet med 122 konkrete tiltak for å redusere antall drepte og hardt skadde på norske veier. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- «Motoren» i Vegvesenet

Bjørne Grimsrud – direktør for Økonomi- og virksomhetsstyringsavdelingen i Vegdirektoratet – vil fungere som vegdirektør inntil videre, skriver Vegvesenet i en pressemelding.

- Dette er et trist og tøft budskap å få. Terje var på mange måter «motoren» i Vegvesenet. Vi er mange som kommer til å savne han som leder, arbeidskollega og inspirasjonskilde. Mine tanker går først til Mildrid, barna og resten av familien. Men også i Vegvesenet og samferdsel-Norge ellers er vi mange som har mistet en kjær venn. Terje er en samfunnsbygger og aktør som har satt mange varige spor etter seg, sier Grimsrud.

- Varmt og klokt medmenneske

Ap-leder Jonas Gahr Støre hedrer også Gustavsen.

«Terje hadde ledende roller i fagbevegelsen, politikken, næringsliv- og arbeidslivet. Han satt ruvende spor som veidirektør med tillit i alle leire. Vi har mistet en samfunnsbygger og et varmt og klokt medmenneske», skriver Støre på Twitter.

Leder i Vegvesenet

Terje Moe Gustavsen var født 20. oktober 1954 i Larvik og oppvokst i Siljan i Telemark. Han var vegdirektør og øverste leder for Statens vegvesen siden 12. november 2007.

Gustavsen er også tidligere Ap-politiker og var samferdselsminister i Jens Stoltenbergs første regjering fra 17. mars 2000 til 19. oktober 2001. I 1997 var han i seks måneder statssekretær ved Statsministerens kontor.

Det vil bli flagget på halv stang ved alle Vegvesenets lokaler mandag. Det vil bli satt fram en kondolanseprotokoll i Vegdirektoratet og ved regionskontorene.