Terje Rød-Larsen refser Israels oppførsel

JERUSALEM (Dagbladet): FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen kom i går med krass kritikk av Israel oppførsel i Jenin. Han ble møtt av skarpe israelske motreaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg står og ser på to brødre som drar faren ut av ruinene. Stanken av død er forferdelig. Vi ser en tolvåring som er gravd ut, fullstendig oppbrent, fortalte Rød-Larsen til BBC da han besøkte dødsleiren i går.

Han kom samtidig med kraftig kritikk av Israel og sa det var «moralsk forkastelig» at Israel har nektet ambulanser og hjelpeorganisasjoner adgang til leiren. Han refset også portforbudet Israel opprettholder i Jenin-området.

- Jeg mener det er absolutt, totalt uakseptabelt og uhørt at en okkupantmakt opprettholder et portforbud og holder store deler av sivilbefolkningen i daglig lidelse. Dette må stoppe, sa Rød-Larsen.

Hans uttalelser ble møtt med til dels harde utfall fra israelske representanter. De fortsetter å beskrive ødeleggelsene i Jenin som resultatet av en dødelig kamp. En militær talsmann kritiserte Rød-Larsen for i det hele tatt å besøke Jenin-leiren. Han besøkte ikke ofrene for den palestinske selvmordsbomben i Natanya i påsken, sa talsmannen.