Karantenehotell:

Terje værfast i 38 dager

For Terje Grime ble ikke desember helt som han hadde sett for seg.

INNESPERRET: I over én måned har Terje Grime (i midten) sittet på karantenehotell på Gardermoen. Her sammen med Samuel Martínez Llobet (t.v) og Joanna Sulich. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud / Norsk Polarinstitutt
INNESPERRET: I over én måned har Terje Grime (i midten) sittet på karantenehotell på Gardermoen. Her sammen med Samuel Martínez Llobet (t.v) og Joanna Sulich. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud / Norsk Polarinstitutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Det er nok nå, sier Terje Grime. Siden 1. desember har han og 20 andre fra Norsk Polarinstitutt bodd på karantenehotell på Gardermoen.

Grime og resten av teamet fra Norsk Polarinstitutt skulle nå ha vært på andre siden av jordkloden for å forske og kartlegge noen av de mest avsidesliggende områdene på jorda. I stedet må de heller forske på områdene rundt Gardermoen.

- Vi setter kanskje rekord i antall døgn på karantenehotell. Det er ikke den rekorden jeg vil ha, ler Grime.

Han er med i teamet som skal tilrettelegge for forskerne som reiser til Antarktis. Turen skulle allerede ha startet 15. desember, etter å ha unnagjort den pliktige karantenen.

Men grunnet blant annet ekstremvær på Antarktis, har de ikke kommet seg av gårde, og blir værende for å slippe en ny karantenerunde.

HOTELLET: Slik ser det ut ved karantenehotellet på Gardermoen. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud / Norsk Polarinstitutt
HOTELLET: Slik ser det ut ved karantenehotellet på Gardermoen. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud / Norsk Polarinstitutt Vis mer

- Kritisk

På hotellet har de fått en egen fløy, og maten blir levert på døra. For å komme seg inn og ut av hotellet bruker de nødutgangene. De har til og med eget ventilasjonssystem. Dette for å fjerne risikoen for å puste inn samme luft som de øvrige på hotellet.

- Det er kritisk om noen av oss skulle dra med oss smitte ned dit. Da ville det begrenset mulighetene vi har der nede. Det tar tid å komme oss hjem i hu og hast om noen skulle være så uheldige å bli syke, sier han.

- Vi følger en protokoll utarbeidet av komiteen for nasjonale Antarktis-operatører. For å være sikre på at vi ikke medbringer coronasmitte, skal de som reiser i en 14-dagers karantene før avreise, samt at de skal være vaksinerte, sier direktør i Norsk Polarinstitutt, Ole Arve Misund, til Dagbladet.

Grime innrømmer at dagene på hotellet har vært tøffe.

- Jeg bor i Fetsund og er bare 25 minutter unna familien. Det har vært det verste. Det var tungt å måtte feire jul og nyttår uten dem - en julaften jeg seint vil glemme.

Indre Akershus Blad omtalte saken først.

SISTE STIKK: Joanna Sulich fikk tredje vaksinedose inne på karantenehotellet rett før hun snakket med Dagbladet. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud / Norsk Polarinstitutt
SISTE STIKK: Joanna Sulich fikk tredje vaksinedose inne på karantenehotellet rett før hun snakket med Dagbladet. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud / Norsk Polarinstitutt Vis mer

24 timers flytur

Det spørs om ikke 8. januar også blir en dag han seint vil glemme. For hvis alt går etter planen skal Grime og resten av teamet reise av gårde på lørdag. En reise som kommer til å ta rundt ett døgn.

For å begrense muligheten for smitte vil de fly direkte fra Oslo til Cape Town, fylle drivstoff, for så å fly til Troll i Dronning Mauds Land. Da vil reisefølget ha tilbrakt rundt 24 timer inne i flyet.

Med på turen skal også Joanna Sulich være. Hun er biolog og forsker, og skal lede fugleforskninga ved Tor Feltstasjon. Hun sier de 37 dagene har vært lange.

- Det var ikke slik jeg trodde det skulle bli. Det har vært flere ganger hvor vi har trodd at vi skulle få reise. Alt har føltes veldig rart. Det føles som vi har vært her for alltid, sier hun til Dagbladet.

EVENTYRLIGE OMGIVELSER: Forskningstasjonen Troll i Dronning Mauds land. Foto: Anders Skarpeid / Norsk Polarinstitutt
EVENTYRLIGE OMGIVELSER: Forskningstasjonen Troll i Dronning Mauds land. Foto: Anders Skarpeid / Norsk Polarinstitutt Vis mer

- Men det viktigste er at vi har blitt veldig sammensveiset. Alle har vært veldig imøtekommende. Jeg er takknemlig for at jeg har blitt kjent med så mange fine mennesker, fortsetter hun.

Hun er i likhet med Grime veldig klar for å endelig komme seg av gårde, men likevel slipper hun ikke jubelen løs riktig ennå.

- Jeg tar ingenting for gitt. Det har vært så mye opp og ned. Mye venting. Jeg tror jeg vil føle på en lettelse når vi først sitter på flyet. Det blir surrealistisk, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer