Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terje verdens beste kokk

Norge har igjen fostret en mesterkokk. Terje Ness skrev seg inn i den gastronomiske historien da han onsdag vant kokkenes prestisjejefylte verdensmesterskap i Lyon, Bocuse d'Or. Og viktigst av alt: Norge slo Frankrike. Det har aldri skjedd før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er fantastisk, jeg hadde aldri trodd det kunne bli seier. Men jeg gjorde alt jeg skulle, og hadde ingen problemer underveis, sa 30 år gamle Ness etter at mesterkokken selv, Paul Boucuse, hadde ropt «Norvege», til øredøvende jubel blant den meget tallrike norske delegasjonen på tribunen.

Due og sei

Ness overbeviste de 22 dommerne om at hans to retter, glasert duebryst Marco Polo garnert med trøffelpotet og kyllinglever, samt seifilet med kamskjell lasagne, var de beste. Selv var han spesielt godt fornøyd med kjøttretten, og det var trolig den som avgjorde det hele i hans favør.

- Men kanskje skulle jeg ha glasert duen litt mer, sa Ness like etter at han ferdig, men før dommerne hadde avsagt dommen.

Ness oppnådde 553 poeng av 880 oppnåelige og var 11 poeng foran Frankrike. Belgia kom på tredjeplass.

Dommerne vuderte kandidatene etter smak, presentasjon og orginialitet, med smak som viktigste kriterium.

Ness har de siste to dagene før konkurransen ligget i konsentrert trening i fjellene utenfor Lyon, der han laget de to rettene to ganger før alvoret startet ondag morgen. Klokken 4.30 satte han og assistentet seg i bilen og dro ned fra fjellene og til konkurranseområdet. Klokken 10 gikk startskuddet.

Barriere brutt

De 22 deltagerne skulle lage de avanserte rettene på fem timer. De ble så båret fram for juryen, som deretter smakte på en og en.

Terje Ness er til daglig kjøkkensjef på restauranten Bagatelle i Oslo, som eies av Eyvind Hellstrøm, som var en av dommerne.

- Da Frankrike ble ropt opp som nummer to, visste jeg at Terje hadde vunnet. Når vi slår Frankrike, er en ny barriere brutt og vi har etablert oss i verdenseliten, sa Hellstrøm, som tar med seg Ness tilbake til Oslo torsdag, der de begge blir å finne på jobb en gang utpå ettermiddagen.

- Jeg var skikkelig nervøs fram til mandag kveld, da det var trekning. Men i dag hadde jeg ikke nerver i det hele tatt, sa Ness, som arbeidet intenst til øredøvende musikk, med hundrevis av heiende tilskuere på tribunen og med journalister og fotografer nærmest oppe i grytene hans.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling