- Terje Wiik en sytekopp

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg fikk en følelse av at Terje Wiik er en sytekopp, sier politiførstebetjent Hans Vikhals som har ledet etterforskningen av thalliumsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tilstanden hans gikk opp og ned som en jojo, forteller etterforskeren i Trondheim byrett. Seinere i dag skal retten høre vitneprov fra blant andre Lars Wiik, tiltaltes bror.

Etter politiførstebetjentens forklaring tok tiltalte sjøl ordet, for første gang denne uka.

Forferdelig sjokk

- Det var et forferdelig sjokk å få høre at Inger Lise var død. Jeg valgte da å tilstå, jeg kunne ikke leve med det faktum om at jeg var ansvarlig for dette, sier Wiik om hvorfor han erkjente å ha forgiftet ekskjæresten, i et politiavhør 23. februar i fjor.

Politiførstebetjent Vikhals fortalte i retten om sine inntrykk av tiltalte:

- Han var ikke alltid i så dårlig form som han ga uttrykk for. Han ble ofte i bedre form når han kom ut i transportbilen og fikk seg en røyk.

- I utgangspunktet nektet han for enhver kjennskap til saken. Ganske tidlig knyttet vi bestillingen av thallium opp til ham som person. Han erkjente å ha mottatt stoffet, men prøvde forklaringer om at det var så farlig at han kastet det. Han forsøkte å bruke påvisningen av thallium som en brekkstang for å komme seg ut av varetektsfengsel, sier etterforskeren, og forteller at tilståelsen kom helt frivillig.

- Den kom helt greit fram, forklaringen er detaljert og kontrollerbar i ettertid. Det var en forklaring som det går an å feste lit til.

Følte seg som offer

På spørsmål fra psykiater Michael Setsaas, forteller politiførstebetjent Vikhals mer om sitt inntrykk av tiltalte.

- Jeg fikk inntrykk av at han var en oppegående mann som følte seg som et offer. Seinere fikk jeg følelse av at han var en sytekopp. Han mente at det var for ille at han skulle oppleve dette. Da jeg forkynte tiltalebeslutningen for ham i fengslet og kom til punktet om overlagt drap, reagerte han med å bli sint. Han forlot rommet med ordene om at han ikke kom til å overleve i fengslet, og at det var min skyld.

- Min oppfatning av dette var at det var et spill for galleriet, et spill for retten. Han var oppsatt på å si ofte at han ikke mente å drepe henne. Han var litt nølende når det gjaldt å gi svar på spørsmål som angikk ham selv, sier politiførstebetjent Hans Vikhals i Trondheim byrett.