Terminator 3d-briller

Til nå har «tannlegespeil», blankpolerte stålkuler og vanlige kikkerter vært soldatenes trofaste følge på vanskelige oppdrag.

FREMTIDEN ER HER: Nok et dilemma for fiendlige styrker: Terninator-briller på amerikanske neserygger. FOTO: Scanpix
FREMTIDEN ER HER: Nok et dilemma for fiendlige styrker: Terninator-briller på amerikanske neserygger. FOTO: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå er det snart slutt på speilkuler som varslingsobjekt for bakholdsangrep.

Pentagon ønsker at en AK 47 med sikkerhet skal kunne skilles fra harmløse objekter på god avstand.

Hvordan?
Pentagons utviklere har nå lansert det de kaller for Soldier Centric Imaging via Computational Cameras effort, forkortet SCENICC, melder Wired.com.

Skal se alt rundt seg Se for deg en samling av kameraer som gjør opptak i 360 i kuleform med en kilometers rekkevidde. Signalet blir omgjort til tre dimensjoner og kan sees gjennom spesialbriller. Soldatene skal kunne se alt rundt seg, både foran, bak og på sidene. Når zoomen benyttes, blir de levende bildene stereoskopiske. Alt dette skal styres med stemmekommandoer fra den enkelte soldat.

Så mandelen i grøten: Terminator-funksjonen.
Pentagons utvikler drømmer om at brillene skal kunne inkluderes med en funksjon som gir høyoppløselige databehandlede bilder samt oppdatert informasjon i form av tekst og grafikk som er viktig for den enkelte operasjon. Teksten som blir lagt inn i bildeinformasjonen kan inneholde alt fra målbekreftelse, munningsflamme-varsel, prosjektilsporing til identifisering av forskjellige våpentyper fienden er i besittelse av.

Finnes alt for Iphone En integrert våpen-søker skal kunne låse soldatens våpen på målet når det er nødvendig. En funksjon som er langt mer funksjonell en de allerede spøkefulle Iphone aplikasjoner som skiller mellom venn og fiende.

Systemet skal også kunne fungere i nettverk slik at lag, tropp, kompani og bataljon kan samkjøre informasjonen som hentes inn fra soldater, droner og annen etterretning. Totalvekten skal etter Pentagons ønsker presses ned til 700 gram for hele grunnpakka som soldatene skal settes opp med
 
Flere jobber med samme mål For tiden har tre amerikanske selskaper fått i oppdrag å utvikle en plattform hvor digitale kart, radiosamband og datanett kan kringkastes til hjelm-monterte briller. Om disse systemene overlever grundige BETA-tester og havner i bruk hos regulære bakkestyrker, vil de bli en kjærkommen kremtopping på USAs stridskake.

BRILLEFIN: Fremtidens dominans på slagmarken kan muligens ligge i avanserte brillesystemer. FOTO:REUTERS/Kai Pfaffenbach
BRILLEFIN: Fremtidens dominans på slagmarken kan muligens ligge i avanserte brillesystemer. FOTO:REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

Tidligere i år ble det kjent at super-rifla XM25 alt var tatt i bruk.

SERSJANT:  James Cook fra  101st Airborne testfyrer XM25 22. desember 2010. FOTO: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
SERSJANT: James Cook fra 101st Airborne testfyrer XM25 22. desember 2010. FOTO: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI Vis mer