Terningkast én

NRK har vist høydepunktene fra politiets grøsserfilm fra Plata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA SKJER MED

bildene og filmene som alle overvåkingskameraene tar? Det vet ingen med sikkerhet. I hele landet har vi montert flere tusen kameraer på offentlig sted. I og rundt Oslo Sentralstasjon har vi 500 kameraer i sving. Seks tilhører politiet. Og denne uka fikk vi et slags svar på spørsmålet om hvor filmene tar veien og hva de kan brukes til - etterpå. Noen havner nemlig i NRK. For eksempel i «Redaksjon EN» hos Viggo Johansen, som takket ja til å vise politiets skrekkvideo, en redigert versjon av livet på Plata. Filmen er satt sammen av de «høydepunktene» der nedkjørte narkomane intetanende spiller seg selv, uten at politiet har anonymisert dem tilstrekkelig og slik unngått at de blir gjenkjent av familie og venner som kanskje ikke kjenner rusproblemet deres. Filmen, som politiet plasserte i NRK, inngår strategisk i kommunens og politiets opprydningsaksjon for å fjerne brukerne og omsetningen av narkotika på Plata. Av dette kan vi slutte at narkomane som ferdes på offentlig sted, har langt dårligere personvern enn andre mennesker.

FOR DET ANDRE

kan vi begynne å lure på om dårlig sladdete bilder av deg og meg i taxikøen, i taxiene, butikken eller hvor det nå er myndighetene har gitt sin tillatelse til at noen setter opp et kamera, også kan redigeres sammen til bruk i NRK neste gang myndigheter har bruk for å legitimere politikken sin. Husk, bildene finnes trolig fortsatt i arkivene hos dem som eier kameraene. Det skal jeg imidlertid la ligge. Mitt ærend er å peke på hvor lett folk flest åpenbart aksepterer brist på personvernet når personene tilhører samfunnets mest utstøtte, og hensikten er antatt god, nemlig å hindre nyrekruttering til narkotikamiljøet og begrense bruk og omsetning av ulovlige rusmidler. Nå er riktignok politiet anmeldt av både Erling Folkvord fra RV og en mann som ble vist i filmen uten å være anonymisert. Mitt poeng er at forutsetningen for opprenskningen på Plata hviler på at politiet og byrådet lykkes i å demonisere dem som skal renskes bort som farlige og truende for omgivelsene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer