Terra gir tilbake 150 millioner

Innrømmer at kommunene ikke ble tilstrekkelig informert. Men kommunene krever 450 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Terra holder de fire norske kommunene skadesløse for sine investeringer i amerikanske kommunelån, opplyser selskapet i en pressemelding.

Det vil si at de fire nordnorske kraftkommunene Hemnes, Rana, Narvik og Hattfjelldal får tilbake det obligasjonslån de satt med før man gjennomførte de omstridte transaksjonene i juni 2007.

I praksis vil dette si at kommunene får dekket et tap på 150 millioner. All kontantsikkerhet vil også bli tilbakeført kommunene. Kommunene på sin side krever tilbake hele investeringssummen på 451 millioner.

- Strukket oss langt

- Kommunene får full kompensasjon for de investeringene som ble gjort juni 2007, det vil si 150 millioner kroner, sier Sigurd Ulven, direktør for informasjon og samfunnskontakt i Terra, til Dagbladet.no.

- Kommunenen krever jo 450 millioner kroner. Kommer dere til å betale det resterende beløpet også?

- Vi har strukket oss langt, og kommer ikke til å gi noe mer. Den feilen vi gjorde tilsvarer 150 millioner kroner, sier Ulven.

Kommunene hevder de ble lurt til å kjøpe såkalte hedgefonds, som er ulovlige å markedsføre i Norge.

DEKKER TAP: Adm. dir. Svein Erik Nordang i Terra Securities gir tilbake 150 millioner kroner til de fire Foto: Bjørn Langsem
DEKKER TAP: Adm. dir. Svein Erik Nordang i Terra Securities gir tilbake 150 millioner kroner til de fire Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I tillegg til rene investeringer på totalt 451 millioner kroner har de fire kraftkommunene stilt framtidige kraftinntekter som sikkerhet. De totale investeringene ligger dermed på rundt fire milliarder kroner.

Vil ha full kompensasjon

Tidligere i dag satt ordførerne fra de fire kommunene i møte med de to advoaktfirmaene Ræder og Lund og meglerhuset Pareto Securities for å få hjelp til å håndtere Terra-skandalen.

- Vi vil ut av avtalen, og kommer til å kreve full kompensasjon fra Terra for alle tap, sa Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik til NTB tidligere i dag.

Advokat for de fire kommunene, Jens Kobro, vil knapt kommentere tilbudet fra Terra i kveld, men sa tidligere i dag at møtet med ordførerne hadde vist at saken har et mye større omfang enn det som hittil har vært kjent.

- Jeg kan bekrefte at vi har fått et tilbud fra Terra. Vi må få tid til å analysere tilbudet før vi kommer med flere kommentarer, sier Kobro til Dagladet.no.

Terra mener tilbakebetalingen av 150 millioner er et godt tilbud til kommunene på bakgrunn av det som har skjedd. Selskapet innrømmer at de har gjort feil.

- Vår interne granskning har avdekket klare feil i informasjonen til kommunene, sier Svein Erik Nordang, administrerende direktør i Terra Securities ASA.

Nordang vedgår at kommunene ikke ble informert om «triggermekanismen», mekanismen som gir Citibank rett til å oppheve strukturen dersom verdien av sikkerheten faller under 55 % av pålydende verdi.

Terra gir tilbake 150 millioner

Det er i dag et verdifall på omlag 150 millioner i den opprinnelige obligasjonen kommunene nå får tilbud om få tilbake.

Terra skriver i pressemeldingen at kommunene ville hatt dette kursfallet om de ikke hadde gjort investeringen i den amerikanske kommuneobligasjonsporteføljen forvaltet av Citibank.

Usikker meglerframtid

Kommer feilen til å få konsekvenser for de Terra-ansatte som jobbet med saken?

- Det kan vi ikke si noe om nå, men det vil bli vurdert.

I forrige uke ble det klart at de to meglerne som hadde gitt kommunene investeringsråd ble omplassert som følge av saken.