Terra-investeringene var ulovlige

Åtte kommuner handlet i strid med loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Alle de åtte kommunene som har vært involvert i Terra-saken har brutt kommuneloven, ifølge de respektive kommunenes fylkesmenn.   

Terra-skandalen

* Kraftkommunene Narvik, Hemnes, Hattfjelldal og Rana kommuner har i flere år samarbeidet med Terra Securities om pengeplasseringer. I sommer tilbød Terra kommunene å investere gjennom amerikanske Citibank.

* Kommunene investerte 451 millioner kroner i fond som så brukte pengene til å investere i lån til amerikanske kommuner.

* Også kommunene Vik, Haugesund og Bremanger har foretatt liknende investeringer.

* Finansavisen avslørte i høst at verdien av kommunenes investeringer har falt til omtrent halvparten, på grunn av usikkerhet i det amerikanske lånemarkedet. Denne usikkerheten førte også til at de fire kommunene har måttet skyte inn ytterligere millioner i sikkerhet.

* Kredittilsynet har gransket saken, og blant annet sett nærmere på hvilken informasjon Terra Securities har gitt til kommunene. Denne granskningen endte med at Terra Securities mistet sin konsesjon.

* Terra Securities svarte med å slå seg selv konkurs.

* Citigroup solgte investeringene kommunene gjorde i USA for 90 millioner kroner.

Fylkesmannen i Nordland presenterte klokka 13 resultatet av lovlighetskontrollen for Terra-kommunene Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal. Konklusjonen ble den samme som for de fire andre kommunene (Vik, Bremanger, Haugesund og Kvinesdal) som også samarbeidet med Terra; investeringsavtalene er i strid med loven. 

Fylkesmannen i Nordland skriver at «de fire kommunene har opptrådt i strid med kommuneloven § 52. Bestemmelsen forbyr at kommunene foretar finansinvesteringer som innebærer vesentlig finansiell risiko. Det er også funnet mangler ved kommunenes finansforvaltningsreglement

I tillegg har Rana, Narvik og Hattfjelldal brutt kommuneloven § 54, som setter forbud mot overdragelse av skatter og avgifter.

Kommune må nå kvitte seg med alle sine investeringer i Terra-systemet.

Som forventet
Ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås, er ikke forbauset over fylkesmannens avgjørelse.

- Dette er ikke overraskende i det hele tatt. For så vidt har vi sagt det tidligere, den gangen vi ble oppmerksomme på hva investeringene inneholdt, sier han til Dagbladet.no

Avgjørelsen fra Fylkesmannen i Nordland skal nå legges frem på det neste kommunestyremøtet i kommunen.

IKKE OVERRASKET: Ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal er ikke overrasket over dagens avgjørelse i Terra-saken. Foto: SCANPIX
IKKE OVERRASKET: Ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal er ikke overrasket over dagens avgjørelse i Terra-saken. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hva skjer nå med stillingen til rådmannen i Hattfjelldal?

- Jeg kan ikke se at jobben er noen problemstilling i det hele tatt, men det er i så fall noe kommunestyret må vurdere, sier Almås.

Ingen konsekvenser

- Det er selvfølgelig ikke noe hyggelig å ha brutt kommuneloven. Likevel føler vi at vi kom bedre ut av dette enn vi fryktet. Vi er bare kritisert for å ha brutt kommuneloven etter 2006, da vi gjorde en endring som medførte at vi tok en høyere risiko enn det loven åpner for, sier Kjell Idar Juvik, ordfører i Hemnes til Dagbladet.no.

Kommunene Vik, Bremanger, Narvik, Haugesund, Kvinesdal og Rana har 742,3 millioner kroner i risikofylte papirer som nå må selges.

Hattfjelldal og Hemnes har solgt seg ut tidligere, så dagens avgjørelse får derfor ingen umiddelbar konsekvens for disse to kommunene.

- Vi jobber nå med å redusere tapet vårt. Vi håper å få noe ut av boet til Terra Securites. I tillegg vurderer våre rådgivere om vi skal gå til erstatningssøksmål, sier Juvik.

Et hastig nedsalg kan påføre kommunene større tap enn hva som hittil er anslått, derfor aksepterer fylkesmennene at de bruker noe tid å avhende obligasjonene.

Terra-investeringene var ulovlige

Narvik verst

Heller ikke ordføreren i Narvik, Karen Margrethe Kuvaas, er overrasket over dagens avgjørelse.

- Nå skal vi jobbe internt med å tette hull og få på plass det Fylkesmannen har påpekt, sier hun til Dagbladet.no. Fylkesmannen slo fast at det er Narvik som har brutt flest lover.

Kommunen har tapt over 90 millioner kroner på sine Terra-investeringer, men tallet er ikke endelig.

- Vi har krav i boet, men vet ennå ikke hvor mye penger vi kan få derfra, sier Kuvaas.

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane har før i år slått fast at Vik og Bremanger brøt kommuneloven da de inngikk investeringsavtaler med Terra Securities. Tidligere i dag ble det klart at Kvinesdal og Haugesund også brøt loven gjennom sine Terra-investeringer.

<B>KONKLKUSJONEN ER KLAR</B>: Fylkesmann Ola Bjerkaas i Nordland (t.h.), slår sammen med avdelingsdirektør Roar Arne Kvitvik at kommuneloven ble brutt da kommunene fulgte Terras investeringsråd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer