Terra-investeringene var ulovlige

Åtte kommuner handlet i strid med loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Alle de åtte kommunene som har vært involvert i Terra-saken har brutt kommuneloven, ifølge de respektive kommunenes fylkesmenn.   

Fylkesmannen i Nordland presenterte klokka 13 resultatet av lovlighetskontrollen for Terra-kommunene Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal. Konklusjonen ble den samme som for de fire andre kommunene (Vik, Bremanger, Haugesund og Kvinesdal) som også samarbeidet med Terra; investeringsavtalene er i strid med loven. 

Fylkesmannen i Nordland skriver at «de fire kommunene har opptrådt i strid med kommuneloven § 52. Bestemmelsen forbyr at kommunene foretar finansinvesteringer som innebærer vesentlig finansiell risiko. Det er også funnet mangler ved kommunenes finansforvaltningsreglement

I tillegg har Rana, Narvik og Hattfjelldal brutt kommuneloven § 54, som setter forbud mot overdragelse av skatter og avgifter.

Kommune må nå kvitte seg med alle sine investeringer i Terra-systemet.

Som forventet Ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås, er ikke forbauset over fylkesmannens avgjørelse.

- Dette er ikke overraskende i det hele tatt. For så vidt har vi sagt det tidligere, den gangen vi ble oppmerksomme på hva investeringene inneholdt, sier han til Dagbladet.no

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer