Terra-kommunene nekter å betale DnB NOR-lån

- I strid med loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju av Terra-kommunene stanser tilbakebetalingen av lån i DnB NOR fordi flere instanser hevder at lånene strider mot kommuneloven.

Kommunene Hattfjelldal, Hemnes, Rana, Narvik, Vik, Bremanger og Kvinesdal hevder seg ført bak lyset av DNB NOR i forbindelse med Terra-saken, og nekter å tilbakebetale lån på i overkant av 1 milliard kroner.

Det ble besluttet under kommunenes formannskapsmøter mandag kveld.

«Dette kommer som en direkte konsekvens av at Justisdepartementets lovavdeling, Kommunal- og regionaldepartementet, Riksrevisjonen, fylkesmennene, kommunenes egne juridiske rådgivere og professor dr. juris Hans Petter Graver har konkludert med at det dreier seg om ulovlige lån etter kommuneloven», skriver kommunene i en felles kunngjøring.

Kommunene hevder at DnB NOR spilte på lag med Terra om utarbeidelsen av avtalekonstruksjonen.

«Kommunen var selvfølgelig helt uten mulighet og kompetanse til å overprøve Norges største banks vurdering av om dette var lån. DnB NOR var kjent med at disse låneopptakene ble gjort for å investere i verdipapirer. Det er etter kommuneloven forbudt for kommuner å låne til slike investeringer, og låneavtalene er følgelig ugyldige», skriver kommunene.

(NTB)

HADDE EN VANSKELIG JOBB: Bobestyrer etter Terra-konkursen, Jon Skjørshammer, på en pressekonferanse i Oslo tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
HADDE EN VANSKELIG JOBB: Bobestyrer etter Terra-konkursen, Jon Skjørshammer, på en pressekonferanse i Oslo tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX Vis mer
Terra-kommunene nekter å betale DnB NOR-lån