Terra-megleren lokket med milliongevinst

Selv om Narvik allerde hadde tapt flere millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Narvik kommune allerede hadde spyttet inn millionbeløp for å redde stumpene etter Terras investeringsråd, lokket en Terra-megler med milliongevinst hvis kommunen satset flere kraftkroner gjennom meglerhuset.

Det går fram av et brev fra Terra-megler Harald Norberg som Narvik kommune valgte å offentliggjøre onsdag, skriver Dagens Næringsliv.

Brevet ble sendt 16. oktober, altså etter at kraftkommunene ble nødt til å stille garantier på rundt 80 millioner kroner for at ikke hele investeringen skulle gå tapt. I brevet antyder megleren en inntektsøkning på opp mot 7,5 millioner kroner årlig de neste ti årene.

Tidligere Narvik-ordfører Olav S. Alstad er imidlertid sjeleglad for at det ikke ble gamblet med egenkapitalen til kraftselskapet.

- Vi sa det ikke var interessant. Takk og pris for det, sier Alstad til avisa.
Erstatningskrav
Advokat Jeppe Normann i Selmer bekrefter overfor Dagens Næringsliv at enkeltpersoner kan stå i fare for å få erstatningskrav etter konkursen i Terra Securities. Jeppe sier at boet ikke kan skyve kravet oppover mot eierne, og dermed går sparebankene fri. Men enkeltpersoner i styrene kan få rettet krav mot seg, sier han.

- Vi plikter å vurdere om selskapets styre har opptrådt i henhold til aksjeloven, verdipapirloven og regnskapsloven i forkant av konkursen, sier Jeppe Normann.

Men det er ikke bare styremedlemmene som risikerer rettssak. Også Terra-megler Harald Norberg og kollega Knut Anders Opstad kan bli stilt ansvarlig for sine handlinger, mener advokaten.


Vil granske rådmenn
Samtidig må også rådmennene i kraftkommunene settes under lupen, mener jussprofessorene Jan Fridthjof Bernt og Eivind Smith. Bernt sier til Aftenposten at det er åpenbart at de fire kommunene brøt kommuneloven da avtalene om å låne penger for å gjøre risikable investeringer i USA ble inngått.

- Rådmennene har en plikt til å forstå hva de signerer på, og har som den profesjonelle, et særskilt ansvar. De er ansatte og skal i prinsippet skjønne hva de holder på med, sier jussprofessoren og legger til:

- Slik saken fremstår i media, vil jeg tro at konklusjonen på en gransking av rådmennenes forhold vil være at de har gjort seg skyldig i alvorlige tjenestefeil, og at disse er så alvorlige at de kan danne grunnlag for avskjed.


Inngikk ulovlig avtale 
Også andre kommuner har problemer etter å ha inngått avtale med Terra Securities. Ifølge Dagens Næringsliv inngikk Vik kommune i Sogn og Fjordane en ulovlig avtale med meglerhuset i 2003. Avtalen dreide seg blant annet om en omgjøring av konsesjonskraftavgiften til et engangsbeløp, uten godkjennelse fra fylkesmannen som var nødvendig - og til tross for advarsler fra en tidligere sjef i Terra-Gruppen.
HVEM ER ANSVARLIGE? Rådmennen i Terra-kommunene bør settes under lupen, mener jusprofessorer. Foto: SCANPIX
HVEM ER ANSVARLIGE? Rådmennen i Terra-kommunene bør settes under lupen, mener jusprofessorer. Foto: SCANPIX Vis mer

Tidligere direktør for offentlig sektor Are Ropphaugen påpekte dette forholdet i 2001, men avtalen ble likevel undertegnet to år senere.

Likevel rammer ikke Terra-skandalen alle de ansatte i det konkursslåtte meglerhuset like hardt. Islandske Landsbanki som starter et nytt meglerhus i Oslo fra årsskiftet, har ansatt flere av medarbeiderne, skriver Finansavisen.

(NTB)