Terra og de folkevalgte

Siden 2001 har de folkevalgte trodd fullt og fast på julenissen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når de da til slutt skjønte at julenissen ikke eksisterte var det alle andres skyld. En masse gaver fra nissefar krever de å få selv om de nå innser at nissen bare er et fantasiprodukt – et amerikansk endatil.

Har nettopp sett ”Tabloid” på TV 2. Der satt de alvorlige menn og kvinner og diskuterte og fordelte skyld og skam. Nedrest på skjermen rullet kommentarer fra seerne.

Jeg må si meg enig i de fleste seerkommentarene. Det var ikke mange som hadde noen sympati med ordførere, kommunestyre og rådmenn – i motsetning til de som satt i studio.

Hvordan er det i det hele tatt mulig å forsvare et slikt misbruk av fellesskapets midler. De sier at de føler seg lurt og vil ha alle pengene tilbake. Finansministeren uttalte på tv at de måtte skjønne at det ikke var bestemor som var ute på salgsturné. For en nedvurdering av bestemoren. Jeg kjenner ingen bestemødre som ville ha svelget dette produktet så rått som disse – nå så uvitende – ordførere og rådmenn. Og om hun nå skulle ha latt seg lure hadde da min sympati vært hos henne. Bestemor har ingen administrasjon til å veilede, råde eller sjekke opp den smarte selger.

Antakelig vil dette bli en lang smertefull periode for innbyggere i disse så rundlurte kommunene – rundlurt av de folkevalgte. Det må kuttes i velferdsgoder, institusjoner må kanskje nedlegges og mange av kommunenes ansatte må gå for å spare mest mulig.

Skal da kommunens innbyggere få vår sympati. Jeg tviler. De var jo advart.

I Dagbladet lørdag den 24. nov. sier Samfunnsparti-politiker Øystein Meier Johannessen at de som styrte og stellet ble advart – i alle fall i Hemnes kommune. Og det før valget. Johannesen kaller de til og med ”bygdetullinger”. Hva gjorde så innbyggerne? Jo, de skjøt budbringeren. Han ble uglesett i lokalsamfunnet og ble heller ikke valgt inn i kommunestyret.

Nå går flere rikspolitikere (fra de rød-grønne) ut og sier at SpareBank 1 Gruppen må ta sin del av ansvaret. Hvilken del av ansvaret skal de ta? Ansvar for at grådigheten til enkelte ikke kjenner noen grenser. Hva om det hadde vært Frp-kommuner som hadde vist en slik godtfjotthet? Hadde det da blitt snakk om at noen andre enn de folkevalgte måtte stå til rette. Da tror jeg nok retorikken hadde vært en annen. Grådighet, ødsling og ansvarsløshet hadde vært ord som da hadde sittet løst i munnen på partifellene.

Om vi ikke tenker på de enorme summene det her er snakk om. Jeg står på gaten og roper: Lån meg tusen kroner og du skal om ti år få igjen en million. Hvor lenge hadde jeg fått stå der før politiet hadde dukket opp og arrestert meg for svindelforsøk etter anmodning fra fornuftige forbipasserende?

Her i nord sier vi når vi eller noen har gjort en grov tabbe eller feil at det var en ”kuktabbe”. Jeg mener at disse gråtende og ynkelige i disse kommunene skulle innrømme sin ”kuktabbe” og ta ansvar.