KOMMUNEØKONOMI: Ordførerne i henholdsvis Haugesund og Vik, Petter Steen Jr og Marta Finden Halset før møte mellom de åtte "Terra-ordførerne" og Pareto i Paretos lokaler. Delvis skjult til høyre for Steen ses ordfører Geir Waage fra Rana. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
KOMMUNEØKONOMI: Ordførerne i henholdsvis Haugesund og Vik, Petter Steen Jr og Marta Finden Halset før møte mellom de åtte "Terra-ordførerne" og Pareto i Paretos lokaler. Delvis skjult til høyre for Steen ses ordfører Geir Waage fra Rana. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

Terra-ordførerne verner om arvesølvet

Ordførerne vil heller fortsette på sparebluss enn å selge kraftaksjer for å gjøre opp gjelden til DNB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Thomas C. Høie og Kimmo Risbakken / Finansavisen):I kjølvannet av Terra Securities-skandalen har ordførerne vært på krigsstien for å få tilbake de tapte kraftpengene, foreløpig uten hell.

I tillegg venter det et krav på 825 millioner kroner pluss renter fra DNB, som ble brukt til å lånefinansiere deler av investeringene i amerikansk subprime. Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Haugesund, Kvinesdal, Narvik, Rena og Vik sitter på store verdier gjennom lokale og regionale kraftselskaper, men foreløpig har ingen valgt å ta gevinst her for å gjøre opp gjelden.

- Det ville vært en altfor lettvint utgang å selge kraftaksjene, og det har vi aldri vurdert, sier ordfører Marta Finden Halset (Ap) i Vik i Sogn og Fjordane.

Påvirker likviditeten En gjennomgang Finansavisen har gjort basert på tall fra Kommune-Stat-Rapportering (Kostra) hos Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at de åtte Terra-kommunene økte den kortsiktige gjelden med 850 millioner kroner fra 2006 til 2007.

- Vi har tatt tapsavsetninger, så for oss blir det en likviditetssak, sier Rana-ordfører Kai Henriksen (H), som skylder DNB 230 millioner kroner.

I likhet med Vik-ordføreren tilbakeviser han at det kan være aktuelt å selge aksjene i Helgelandskraft, et selskap kommunen fikk 23 millioner i utbytte fra i 2011.

- I dag foreligger det ingen planer om salg, sier Henriksen.

Til sammen er eierandelene i kraftselskapene verdt 1,8 milliarder kroner dersom man tar utgangspunkt i bokført egenkapital ved inngangen til fjoråret. Sannsynligvis er de reelle verdiene enda høyere.

Størst aksjeformue har Narvik, som eier halvparten av Nordkraft. Kommunen hadde samtidig en negativ kontantbeholdning på 28 millioner kroner i 2012, og 292 millioner kroner i kortsiktig gjeld.

Hele tre Terra-kommuner er på eiersiden i Helgelandskraft, med en samlet andel på 36,4 prosent.

- Det har ikke vært snakk om å selge disse aksjene i min tid. Vi jobber med å bygge opp likviditet, sier Hemnes-ordfører Kjell Joar Petersen-Øverleir (H).

- Overskuddet på bok Marta Finden Halset i Vik mener det er «trist» at ikke saken mot Citigroup ble tatt opp for domstolene i New York.

- Lyspunktet er at nå begynner vi endelig å se en slutt. Retten i USA påpeker at Terra hadde tatt ut tre sider med fakta om risikoen i dokumentene fra Citi, noe som er voldsomt spesielt, sier hun.

- Hva gjør dere med lånet til DNB?

- Lånet blir en sak vi må ta tatt på, men etter krav fra fylkeskommunen og departementet har vi satt av hele beløpet og har muskler til å betale med, sier Halset. Ifølge Kostra har Vik 119 millioner kroner i kontanter, mens den kortsiktige gjelden utgjør 181 millioner.

- Vi har hatt stramme innsparinger på driftsbudsjettet, og satt av overskuddet på bok, sier Halset.

Mest kortsiktig gjeld pr. innbygger har Bremanger, med 416 millioner delt på 3.945 personer. Kommunens kassabeholdning utgjør til sammenligning 198 millioner.

Det lyktes ikke Finansavisen å komme i kontakt med Tore Nysæter (H) i Narvik, Karl Vidar Førde (Sp) i Bremanger eller Asgeir Almås (Ap) i Hattfjelldal.

Fredag kommer dommen om forsikringsselskapet Ace skal betale Terra-kommunene 100 millioner kroner.

Flere nyheter Hegnar: - Ikke avskriv oljen!
Ekstremt resultat-skred i neste uke
Ned for Røkke, opp for Fredriksen og Hagen